Надя Т. Живкова е студентка, специалност „Международни отношения” и „Право” в СУ ”Св. Климент Охридски”. Интересите й са в областта на европейското право и политика. Владее френски, немски и английски език. Активен участник във вътрешнопартийната дискусия на БСП.

ООН И СЪВРЕМЕННИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

Брой 1 Януари 2008
Тези войници имат различни националности, различно гражданство, различен цвят на кожата. Изповядват различни религии, говорят различни езици. Служат на различни географски ширини, гасят военните конфликти в различни континенти. Популярното им название е сините каски. Някои ги наричат “войските на световното правителство”. Под правителство се подразбира Организацията на обединените нации. Но това не е точно. ООН не управлява света. И все пак вече 55 години “сините каски” се борят с кръвопролитията по цялата планета.

Преди 60 години победителите във Втората световна война се събират в Сан Франциско, за да създадат една световна организация, призвана по думите на американския посланик в ООН не да „ни заведе в рая, а да ни спаси от ада”. Така, докато Втората световна война продължава в Азия, приетият на 26 юни 1945 г. Устав на ООН бележи радикален обрат в историята на международните отношения. Всяко използване на сила – война или друга форма на военна интервенция – е забранена. Като централизиран орган, Съветът за сигурност (СС) има за задача да разрешава противоречията между държавите и за тази цел може предприема принудителни икономически и военни мерки.

След провала на Обществото на народите се преминава към т. нар. система на справедливата война. Използването на военна сила се разрешава само в два случая - на неизбежна отбрана в резултат...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор