Американецът Майк Зе е автор на книгите: "Голямото недоразумение – есета за интелектуална самозащита” и "Лъжите зад военната пропаганда"

СЛОВЕСНИ ИЗОПАЧАВАНИЯ

Брой 1 Януари 2008
Преди малко повече от 200 години френският философ Жан-Пол Maрат писа: "...Малко хора имат точна представа за нещата. Повечето се хващат за думите... Излъгани от думите, те не презират и най-отвратителните неща, ако те са украсени с благозвучни думи, а се отвращават и от най-възвишените дела, когато те са заклеймени като лоши. Ето защо обикновеният трик на правителствата се състои в това, да заблуждават народите, злоупотребявайки с думите."

Джон Кери е либерал, Уесли Кларк е против войната, а един назначен президент иска да бъде преизбран. Когато неотдавна Колин Пауъл каза: “Дали той ще може, или няма да може ефективно да продължи да бъде президент, е нещо, което той сам трябва внимателно да прецени”, той не визираше Буш. Пауъл имаше предвид Аристид, демократично избрания президент на Хаити, преди да бъде свален от “бунтовници” и “студенти”. От всички коварни пропагандни тактики, които корпоративна Америка успя да култивира, узурпирането на езика е най-голямата победа.

Замисляли ли сте се, че след Втората световна война “департаментът на войната” беше прекръстен на “департамент на отбраната”? Шейсет години по-късно, благодарение на легиони от костюмирани шарлатани, ние живеем в една епоха, в която хеликоптери наречени “Апачи”, безсъвестно се използват за потушаване на етническо прочистване. Това е нов словесен ред, в който земята на свободните...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор