Юрий Борисов е доктор по философия. Работил е като учител, университетски преподавател (1980-1990), народен представител (1991-1997), председател на Комисията по образование и наука на 37-то Народно събрание, политически наблюдател на в. “Земя”, изпълнителен директор и първи зам.- главен редактор на в. “Дума”.

Главен редактор на сп. “Ново време” и на българското издание на “Le Monde diplomatique”.

 

ПРОГРАМНИТЕ УСИЛИЯ – ПАРТИЕН РИТУАЛ ИЛИ ЗАЯВКА ЗА НОВО ПОВЕДЕНИЕ

Брой 2 Февруари 2008

От този брой списание „Ново време” открива рубриката „Партия на европейските социалисти”. Чрез нея ще направим опит да запознаем читателите ни с идейни дискусии в партиите, които принадлежат на ПЕС. Във февруарския брой предлагаме блок от материали, посветени на Хамбургската програма на ГСДП, приета на конгрес през октомври 2007 г. Немските отзиви и коментари, както и двете български статии се опитват да отговорят на редица въпроси: „Какво е мястото на Хамбургската програма в историята на идейното развитие на немската социалдемокрация?”, „Извършва ли се действителен ляв завой в ГСДП?”, „Плод на стратегически потребности или на тактически съображения е новата програма?”, „Каква е връзката на програмните промени и конкретната политика днес на най-силната лява партия в Германия?”.

В следващия брой ще предложим блок от материали, посветени на една от дискусиите във Френската социалистическа партия – „Социалистите и пазарът”. Как реагират идейно френските социалисти на кризата на своята партия, породена от редица ключови изборни загуби? Смятат ли да преодоляват тази криза включително с преформулиране на базисни програмни постановки?

Ще продължим с материали, посветени на италианската, гръцката, испанската левица…

Намерението на списание „Ново време” да отдели значимо място...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #1 Жотев 2008-03-04 00:12
С стари к....нов бардак не става.Сегашния наследствен и пожизнен самозван елит е напълно компроментиран и няма вищо общо с партията,с класата на труда, с народа.Тази шапка е остаряла и трябва да се смени и замени с нов елит които да предложи нова програма отговаряща на интересите на партията,на класата на труда,на народа,на иизискванията на националното,ев ропейско и световно развитие на 21 век.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор