ГЕРМАНСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ - НАЛЯВО ИЛИ НАДЯСНО?

Брой 2 Февруари 2008
Социалдемократите са най-старата и най-голяма партия в Германия съc 145-годишна многообразна история, богата на моменти на възход и извисеност, но и на кризи и раздвоение.

За начало на организираната социалдемокрация в Германия се считат учреденият през 1863 г. от Фердинанд Ласал в Лайпциг Общ германски работнически съюз (ОГРС) и създадената през 1869 г. от Август Бебел и Вилхелм Либкнехт Социалистическа работническа партия (СРП) в Айзенах. Позоваващата се на класическия марксизъм Айзенахска програма на СРП ясно формулира целта на германската социалдемокрация - реализация на социалистическо общество по революционен път. В хода на по-нататъшната си история германската социалдемокрация прави на няколко пъти фундаментални отстъпления от тези свои първоначални позиции.

През 1875 г. на конгреса в гр. Гота СРП се обединява с по-умерения ОГРС в Социалистическа работническа партия на Германия (СРПГ), която приема компромисната Готска програма. В нея, макар и остро критикувана от Маркс като прекалено реформаторска, се предвижда "изграждане на свободна държава на социалистическото общество, премахване на капиталистическата система на платения труд, ликвидиране на експлоатацията и на социалното неравенство". За социалдемократите от тази епоха социализмът е триединение от индивидуална, политическа и икономическа свобода и равенство.

През...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор