НАЙДЕН ШЕЙТАНОВ – ЕДИН ПОЗНАТ И НЕПОЗНАТ БЪЛГАРИН

Брой 3 Март 2008
С изследователката на творчеството на Найден Шейтанов - д-р Ерика Лазарова, разговаря Огнян Стамболиев по повод първото издание на негови трудове.

Ерика Лазарова започва своя професионален път в Института по култура. Сега е старши научен сътрудник в Центъра по наукознание и история на науката при БАН.
Ерика Лазарова е известен културфилософ с десет монографии и над 100 научни статии и студии, отпечатани на български, английски, немски и френски език. Сред тях се открояват често цитираните “Немският романтизъм между действителността и идеала”(1990), “Езикът на цветята” (1995), “Светликът на живата етика” (1996), “Принц Парадокс или непознатият Уайлд” (2000), “Хирургът д-р Асен Петров, или биографията като огледало на епохата” (2004) и “Литературата като художествено самопознание” (2005).

Тя е автор и на художествената книга “Яна Язова: Любовта е болка” (2002), активен журналист и е превела две от основните произведения на Фр. Ницше “Зазоряване” (1997 и 2002) и “Човешко, твърде човешко” (2006).

През последните години се занимава усилено с “връщане” на съзнателно забравения Найден Шейтанов на българската публика. Плод на сърцатите й усилия в тази област са изследването “Ученият срещу политика д-р Найден Шейтанов” (2005) и томът с негови избрани произведения “Балкано-българският титанизъм” (2006).

- Защо във внушителната си като съдържание...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови