Джак Бурман е бил Директор на отдел Разработване на политики и анализи на Международния валутен фонд, в продължение на повече от единайсет години. През последните години на кариерата мъ във Фонда той е Съветник и Специален консултант на Управляващия директор. Заемал е още няколко поста в институцията, включително отделите за Европа и Азия и е бил резидент представител в Индонезия. Преди постъпването си в МВФ, г-н Бурман е преподавал в Университета на Южна Калифорния, където е защитил докторска степен по икономика, и в Университета на Мериленд. Бил е и финансист-икономист в изследователския отдел на Федералната корпорация за застраховане на депозити (Federal Deposit Insurance Corporation).

Г-н Бурман е автор на множество книги и статии на различни теми, включително развитието, структурното приспособяване и дълговете на развиващите се страни, международната несъстоятелност, управлението, политиката на МВФ и операциите на Фонда в различни страни.

Понастоящем г-н Бурман е съветник на директора на офиса за независими оценки на МВФ, член на борда на съветниците към Форума на възникващите пазари, Председател на Инвестиционния комитет на Настоятелството на колеж Лемойн и продължава да пише по проблемите на световното управление, възникващите пазари и други теми.

Диалог за глобализацията допринася за международния дебат за глобализацията чрез конференции, семинари и публикации - като част от международните дейности на Friedrich Ebert-Stiftung (FES). Диалог за глобализацията се основава на предварителното допускане, че глобализацията може да бъде насочена в посока, която поддържа мира, демокрацията и социалната справедливост. Диалог за глобализацията се обръща към "решаващите фактори" както в развиващите се страни, така и в индустриализираните части на света, т.е., политици, профсъюзни дейци, правителствени служители, хора на бизнеса и журналисти, както и представители на НПО, международни организации и висши учебни заведения.

Диалог за глобализацията се координира от главния офис на Friedrich Ebert-Stiftung, в Берлин, както и от офисите на FES в Ню Йорк и Женева. Програмата разчита до голяма степен на международната мрежа на Friedrich Ebert-Stiftung - германска институция с нестопанска цел, предана на принципите на социалдемокрацията - с офиси, програми и партньори в повече от 100 страни.

Този доклад се издава от офиса на Friedrich Ebert-Stiftung в Ню Йорк.
Януари 2008 г.

ДНЕВЕН РЕД ЗА РЕФОРМИ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ВАЛУТЕН ФОНД

Брой 4 Април 2008
1. Предговор
Призивите за реформи на Международния валутен фонд (МВФ), разбира се, не са единственият, но може би са най-поразителният пример за "ветровете на промяната", засегнали международните организации. Отминаха дните, когато релевантността на МВФ не се подлагаше на съмнение и както приятели, така и врагове се отнасяха към институцията с краен респект. Днес дори най-лоялните поддръжници на фонда се занимават с болезнени упражнения за откриване на същността му. Подобно на множество други международни институции, МВФ страда от статични управленски структури и се бори, за да се справя със световните политически, икономически и финансови промени.

Дебатът за кризата с недобрите ипотеки в САЩ е типичен случай. Въпреки сериозните въздействия, които кризата може да окаже върху икономическата стабилност както на развитите, така и на новите икономики, гласът на МВФ забележимо отсъства от публичните дебати по въпроса. Същият "ефект на заглъхване" се отнася и за нивото на легитимност, на което се радва МВФ сред членовете си, свързано с текущото разпределение на гласовете и представителството в Борда на директорите. Не на последно място, МВФ страда от все по-несигурната финансова ситуация. Ранните погасявания на големи лихвоносни дългови траншове от клиенти от страни със средни приходи лишиха Фонда от сериозни източници на доходи и го притиснаха...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор