САПАТЕРО – ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ДЪРЖИ НА ДУМАТА СИ

Брой 4 Април 2008
Първият му мандат премина в стриктно изпълнение на поетите социални обещания и контрастно го отличи от повечето останали политически лидери в Испания и по света. Дали вторите четири години в правителствения дворец “Монклоа” ще го подтикнат към повече занимания с пазарните механизми в икономиката?

Когато току-що разтърсената от атентата на 11 март 2004 г. и от лъжата на управляващата тогава Народна партия Испания избра да сложи начело на правителството си смятания само дни преди това за аутсайдер лидер на Испанската социалистическа работнческа партия Хосе Луис Родригес Сапатеро, мнозина анализатори отдадоха обрата на шока от трагедията на гара “Аточа” и на испанската емоционалност.

Когато Сапатеро стремглаво започна да изпълнява предизборните си обещания и още в първата седмица след встъпването си в длъжност изтегли испанските войски от Ирак, опонентите му го заклеймиха в импулсивност и слаба политическа обиграност, а привържениците му се изненадаха, че той наистина държи на думата си.

Когато испанският премиер продължи с изпълнението на обещанията – осигури 50-процентно женско участие във всички нива на държавната администрация, узакони гей-браковете, даде повече права на автономиите, отпусна държавен “чек-бебе” от 2500 евро за новородено или осиновено дете, гарантира помощ за инвалидите, улеснения за придобиване...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор