ДАННИ ЗА ИСРП

Брой 4 Април 2008
Пълно наименование: Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП). Седалище: Мадрид. Дата и място на основаването: 02.05.1879, Мадрид (Испания). Основен текст: документи на Асамблеята, свикана от Пабло Иглесиас. Цел: да се съдейства по демократичен път на обвързването на националната политика с прогресивната програма на модерната левица и да се представлява волята на избирателите в парламента.

СЪЗДАТЕЛЯТ
Пабло Иглесиас (1850-1925) – марксист, основател на ИСРП и на Генералния работнически профсъюз

Роден във Ферол, провинция Ла Коруня. 9-годишен губи баща си и заедно с майка си и с по-малкия си брат пеша отиват до Мадрид в търсене на прехрана и по-добър живот. Поради липса на средства 3 години прекарва в приют при много сурови условия. После учи за печатар, работи в печатница, сам си плаща вечерни уроци по френски. Живее живота на най-бедните от онази епоха. Споделя го с жена, за която не се жени официално, но се грижи за нейно дете от предишна връзка като за свое. Голямата му страст е сарсуелата, умее да я пее с голям артистизъм.

В периода 1869-1875 г. Интернационалът изнася серия от сказки в Мадрид, в които Пабло участва и се включва в секцията на печатарите през 1870 г. В същото време започват да го преследват и да го гонят от печатниците, където работи. През 1874 г. създава Генерална асоциация на изкуството на печата. В нелегалност започва...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор