"Да информира и да хвърля светлина върху действията на властимащите - това е най-важната задача на интелектуалеца!"
Проф. Жан Зиглер, швейцарски социолог, автор на "Империята на позора"

"Творбата на Наоми Клайн (Капитализмът на катастрофите) е брилянтна книга, една от най-важните, които от много време съм чел."
Хауърд Зин, американски историк, автор на бестселъра "История на гражданите на САЩ"

НАОМИ КЛАЙН - АВТОРКА ОТ ФРОНТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

Брой 4 Април 2008
Световноизвестната канадска журналистка Наоми Клайн е една от най-ярките фигури на международното движение на алтерглобалистите. Родена е на 5 май 1970 г. в гр. Монреал в семейство на принудени да емигрират в Канада по време на войната срещу Виетнам пацифисти от САЩ. Баща й е физик, известен борец за мир, а майка й - актриса и активистка на движението на филмовите дейци срещу порнографията в киното. Още дядото на Клайн, художник в студио на Уолт Дисни в Холивуд, е бил непримирим деятел за правата на трудещите се в североамериканското профсъюзно движение, поради което нееднократно е уволняван от неговите работодатели.

Клайн започва своята кариера като политически анализатор още през студентските си години в Торонто, пишейки за местния университетски вестник.

През 2000 г. излиза от печат първата й книга - "Без Лого" ("No Logo"), която представлява разширената й докторска дисертация. Тази монография за кратко време добива световна известност и се превръща в нещо като манифест на международното алтерглобалистко движение. За негова учредителна проява се считат провелите се само 3 месеца по-рано мащабни антисистемни протести по време на срещата на Световната търговска организация (СТО) в Сиатъл, САЩ. Още в този свой първи труд авторката остро критикува ултралиберализма на днешната глобална икономическа система. По неоспорим начин тя разобличава влиянието,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Jivko 2008-05-12 18:00
С нетърпение чакам голбалната икономика да пусне своите пипала и скоро да имаме Клайн на български. Благодаря на автора за положените усилия за превода, който е направил
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор