ШОКОВАТА ДОКТРИНА - ВЪЗХОДЪТ НА КАПИТАЛИЗМА НА КАТАСТРОФИТЕ

Брой 4 Април 2008
Увод: Най-добре е да се почва на чисто: три десетилетия глобално унищожение

„Шокът и ужасът водят до заплахи, унищожение и страх, които са непонятни за хората като цяло, за елементи и сектори от застрашеното общество или за ръководещите го. Природата е в състояние да предизвика шок и ужас под формата на торнада, урагани, наводнения, огнени стихии, глад и болести.”

„Шок и ужас - бързо постигане на превъзходство" - из военната доктрина на САЩ за нападението над Ирак

През септември 2005 г. се запознах с Джамар Пери в голям център, използван след наводнението от Червения кръст в Батън руж, щат Луизиана. Весели млади привърженици на сциентолозите (религиозна секта – бел. прев.) раздаваха там скромен обяд, а той стоеше на опашката за храна. Току-що ме бяха обвинили, че разговарям с евакуирани жители без официален съпровод от представители на медиите. А аз просто се опитвах да остана незабелязана - бяла канадка в море от афро-американци. Мушнах се в опашката и застанах зад Пери, помолих го да разговаря с мен, сякаш сме стари приятели. Той любезно се съгласи.

Пери е роден и израснал в Ню Орлеанс. Беше минала цяла седмица, откакто той е напуснал наводнения град. Заедно със семейството си напразно е чакал да дойдат автобуси, за да ги евакуират. Когато разбрали, че няма да има транспорт, тръгнали пеша под палещото слънце. В крайна сметка се озовали...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 политолог 2008-05-05 12:04
Страхотна статия! Хубаво би било повече хора в България да я прочетат - и граждани и политици.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови