Инженер, генерал от запаса. Завършва военна академия (1978 г.). Работи в областта на управлението на войските, научноизследователската и развойната дейност и осигуряването на Българската армия с въоръжение и техника. До 1998 г. е на различни длъжности в армията, включително и началник на "Военно-икономически блок" в Министерството на отбраната и старши съветник на министъра на отбраната.

РОЛЯТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОТНОШЕНИЯТА НАТО – РУСИЯ

Брой 4 Април 2008
Сътрудничеството между страните, членки на Северноатлантическия алианс и Русия, е важна част от общата политическа концепция за съдействието и опазването на мира и стабилността в Европа и света. Многостранните мероприятия в рамките на сътрудничеството помежду им, в които активно се включва и Русия, допринасят за по-нататъшното разширение на връзките им в областта на сигурността. Може да се каже, че всички страни в процеса добре разбират необходимостта от по-нататъшното развитие на стратегията за многостранно сътрудничество в областта на преодоляване на рисковете и международните действия по разширяване на конфликтите.

До формално решение за присъединяването на страната ни в НАТО, взето от българското правителство на 17 февруари 1997 г., България не можеше да участва в работата на Съвместния постоянен съвет – форум за консултации и сътрудничество, създаден в съответствие с основополагащия акт НАТО-Русия за взаимоотношенията, сътрудничеството и сигурността от 1997 г., който и стана официална основа за отношенията НАТО-Русия.

Днес сме свидетели и непосредствени участници във важен и отговорен етап от развитието на отношенията между НАТО и Русия. След подписване на Римската декларация през май 2002 г. НАТО и Русия си сътрудничат в новия Съвет като равноправни партньори. В това сътрудничество активно се включи и България след приемането...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор