ЗА СЕКТОРНИТЕ НАСОКИ НА НОВАТА ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ

Брой 4 Април 2008
За новите секторни насоки на новата индустриализация на България и за необходимата ни чуждестранна помощ за реализацията на тези насоки

Секторната структура на всеки от отраслите на икономиката и съответно на всеки от отраслите на духовното и материалното производство има огромно значение. Същността е в това, че подборът на секторите, характеристиките им, съчетанието и взаимодействието между тях определя потенциала, т.е. възможността, която съдържа в себе си тази структура да осигурява едно или друго развитие на отрасъла и на въздействието му за развитие на другите отрасли и на икономиката и обществото като цяло. От колкото по-активни, по-продуктивни, по-ефективни и конкурентоспособни сектори се състои даден отрасъл, с толкова по-големи възможности ще разполага той за по-доброто си собствено развитие, както и за подпомагане на развитието на другите отрасли. И обратното. Затова е много важно каква е вътрешната структура на отрасъла, от какви сектори се състои, в състояние ли са те да използват съществуващите условия за развитие и да създават нови още по-добри условия, ефективно ли са съчетани и максимално ли си взаимодействат. Както и каква роля играят за развитието на отрасъла и за подпомагане на другите отрасли в икономиката.

Едно е обаче да става дума за съществуващо положение в смисъл дали го има в действителност даден отрасъл...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 читател 2008-04-22 19:00
Към нава българска индустриализаци я или към модернизация на икономиката на базата на постиженията на високите технологии и главно на ИКТ, както е в страните постигащи висок икономически растеж.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови