Завършил e специалността педагогика в СУ “Св. Климент Охридски”. Д-р по философия. Занимавал се е с преподавателска работа и има публикации и разработки по социология и теория на управлението, проблеми на младежта и др. От 1990 г. във ВС на БСП отговаря и непосредствено работи по проблемите на предизборната подготовка. Бил е член на ЦИК за избиране на президент и вицепрезидент през 1996 г.

СЕРИОЗНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ИЗБОРИ - 2009

Брой 4 Април 2008
По принцип действащите демократични процедури във всички напреднали страни предвиждат две възможности при провеждане на избори: редовни (след изтичане на съответния мандат) или предсрочни избори при определени, точно описани в конституциите и съответните избирателни закони норми и изисквания.

Мандатът на 40-ото Народно събрание на Република България и на сегашния Европейски парламент - съгласно действащите нормативни документи - изтича през юни 2009 г.

Съвпадението по време

Нека да припомним: 40-ото НС бе избрано на 25 юни 2005 г. (при мандат 4 г.), а редовните избори за сегашния Европарламент почти във всички страни-членки на Европейския съюз са проведени на 13 юни 2004 г. (при мандат 5 години). Следователно у нас редовните избори за 41-во НС и нов състав на Европарламента би трябвало да се проведат при известно съвпадение по време.

Доколкото ми е известно, изискванията на ЕС са изборите за Европарламент да се проведат в периода 11 - 14 юни 2009 г. във всички страни-членки, по техен избор. Следователно за нас, доколкото е утвърдена практиката всички избори да се провеждат в неработен ден, най-вероятни дати са 13 или 14 юни – събота или неделя (макар че по принцип има ли пречка и някой друг ден да бъде обявен за неработен и за двата избора?)

А възможни варианти за избор на състав на следващото Народно събрание в България са 20-21 или 27-28 юни,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор