О. з. полковник, журналист. Участник в антифашистката съпротива, доброволец в Първата фаза на Отечествената война. Завършил НШЗО “Хр. Ботев” и Военнополитическата академия в София. Като офицер е на политическа работа в полка, работил е в ГПУ на НА, направление “Пропаганда”. Бил е преподавател по обществени дисциплини във ВПА и НШЗО “Хр. Ботев”. Шест години е в отдел “Пропаганда и агитация” на Коларовски РК на БКП - София. В Главна редакция “Пропаганда” на радио София работи 14 години. Има множество публикации в ежедневния и периодичния печат. Член на СБЖ.

ЗА ИДЕЙНО-ПОЛИТИЧЕСКАТА ПОЗИЦИЯ НА ЛЯВОТО КРИЛО В БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

Брой 4 Април 2008
На 12 август 2006 г. група членове на БСП, част от които са от висшия партиен ешелон, на своя сбирка обявяват, че слагат началото на една лява вътрешнопартийна организационна структура, наречена Обединение на левите социалисти, известна още като ляво крило в БСП. А една година по-късно, на 21 юли 2007 г. се провежда Първата национална конференция на тая най-нова левица в над стогодишната българска лява партия. На конференцията е избрано и ръководство на обединението - Координационна комисия от 15 души. Сред тях са и доста известни личности - Александър Лилов, Янаки Стоилов, Павел Писарев, Димитър Генчев, Иван Генов, Илия Божинов, Петко Тодоров и др. За председател на комисията е избран Янаки Стоилов.

Така лявото крило в БСП е вече факт. Това предизвиква и поддържа широк отзвук както вътре в партията, сред нейните членове и симпатизанти, така и сред всички среди на българското общество. Това е разбираемо, защото става въпрос за създаване на своего рода опозиция, и то лява, в най-голямата и най-дълголетна българска лява партия.

Вътрешнопартийна лява опозиция в лява партия! Наистина странно явление, което предизвиква много и важни въпроси. Главният обаче е каква е всъщност идейната и политическата позиция на лявото крило, противостояща на идейната и политическата линия, от която БСП се ръководи.

І.
Символ на какво е лявото, което членовете...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #3 Lidero 2008-07-23 15:19
Аз имам един въпрос към автора, който възниква в мен след като изчетох назидателната му писмена тирада : Защо след като според него социалдемократи ческите партии на Европа са с толкова актуални идеи и политики, не те а антиглобалистки те движения в света събират на протести стотици хиляди демонстранти по площадите на европейските столици против политиката провеждана от правителствата им?!
Цитиране
 
 
0 #2 koliojelev 2008-05-03 18:27
ТРУДНОТО В ПРОМЯНАТА И МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА ПАРТИЯТА Е , ЧЕ 70 ГОДИНИ СЕ КЛЕХМЕ В БОЛШЕВИЗМА, А СЕГА СЕ НАЛАГА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ НЕГО И ДА ПОДКРЕПИМ НЕРЕВОЛЮЦИОННОТ О, РЕФОРМИЗМЪТ ОЛИЦЕТВОРЯВАН ОТ СОЦИАЛДЕМОКРАЦИ ЯТА.Това изисква съвременната епоха. Борба за социална България в условията на капитализма. Всички правителства трябва да търсят път за излизане на ИНФОРМАЦИОННАТА МАГИСТРАЛА. Да се строи икономика на знанието и общество на знанието. Авторът е казал това което политиците от ляво и от дясно не смеят да кажат през целия период на прехода.
Цитиране
 
 
0 #1 доброжелател 2008-04-22 18:41
Нужно е авторът по-добре да си изясни дълбоките промени, протичащи в съвременното общество ,движейки се към обществото на знанието, към информационното общество. Много едностранно вижда учението на Маркс и Енгелс. То е много по-богато - икономически, социално и политически.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови