През младостта си Жан-Мари Руар (род.1943 г.), носител на наградата “Гонкур”, преживява тежка криза от екзистенциален характер. Преодолява я с каторжен книжовен труд. Сборникът “Избралите нощта”, публикуван от парижкото издателство “Грасе”, е размисъл – дълбок и нюансиран – за самоубийството и причините, подбуждащи твореца към фаталната крачка. Руар е изследвал живота и творчеството на редица бележити автори. Есеистичният откъс, който ви предлагаме, е опит да се изясни тяхната драма.
О. Ст.

СКОРПИОН В ЕВРЕЙСКОТО НЕБЕ

Брой 4 Април 2008
КОГАТО МИСЛИМ ЗА СМЪРТТА, винаги го правим с израз на примирение. Появява се образът на старостта заедно с лицата на нашите баби и дядовци. Виждаме се като тях, пристъпващи бавно и тежко, сред семейни реликви, край запалената камина или приседнали на пейка в гробищата. Тази повтаряща се толкова пъти смърт се е превърнала в нещо делнично, обикновено. Тя укротява духа, нашепва ни спокойни слова. Да умре като нашите близки, които обичаме, на които приличаме – това ни вдъхва някаква вяра, утешава ни. Подобно на Голмунд на Херман Хесе тръпнем при мисълта да се приберем във вечния корем на нашата прамайка... Да, виновно е само времето... Но можем ли да го осъдим? Не е ли то ритъмът на живота, неговото дихание, неговата музика; и ако случайно ни открадне любовта, нали пак то ще ни помогне да забравим нещастията. Гледаме на смъртта като на неизбежно падане, като промяна в календара. Като на пето годишно време, дошло след зимата, като на някаква нова непозната пролет, която ни зове.

Струва ми се, че за един евреин е по-трудно да си представи спокойна смърт. И щастлива да е била съдбата му, той винаги предчувства заплахата. Знае по-добре от всеки друг, че радостта е нещо краткотрайно. Навсякъде го преследва бруталността на света. Откъде идват тези бури? Кой вятър ги довява? Той не знае къде ще умре, както не знае къде са умрели и родителите му.

Къде е прахът им? Някъде...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор