ДИСКРИМИНАЦИЯ ИЛИ ДА?

Брой 5-6 Май-Юни 2008

Езикът като огледало на дискриминацията

Последните два века от човешката история, особено годините след Втората световна война, се характеризират с нарастващо участие на жените в сферата на платения труд. Това обаче не води винаги до съответстващи на образователния и трудовия им капацитет професионални позиции и трудов статус. Еманципацията на жената се оказа дълъг, труден и много противоречив процес.

Част от задържащите процеса причини трябва да се търсят в някои обективни различия между мъжете и жените, криещи се в техните биологични особености и мисии в обществения живот. Например в единствената (поне засега) възможност жената да ражда и кърми деца. Или в различията от гледна точка на тяхната физическа сила. И тези различия ще продължават да бъдат причина и повод за известни специфики в развитието на мъжа и жената.

Но друга част опира до властовите позиции в обществения живот, до нежеланието на т. нар. силен пол да се лиши от редица властови ресурси, от доминиращата си позиция в сферата на платения труд, от привилегированата си позиция в областта на семейния бит и отглеждането на децата. Налице е и известна инерция в общественото съзнание, която пречи за осъзнаване на редица обществени явления, техния смисъл и обществена роля.

Остават валидни хоризонталната и вертикалната дискриминация. Наред с продължаващото...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови