ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРИНЦИПИ

Брой 5-6 Май-Юни 2008

Социалистическа партия, 16 април 2008 г.

Декларация на принципи
под линия: В продължение на един век този текст е проект на Петата декларация на принципите на Френската социалистическа партия. След общопартиен дебат проектът ще бъде гласуван от социалистите на 14 юни 2008 г.на национална конференция.

Преамбюл

Социалистическата партия черпи своите основания в традицията на хуманизма и философията на Просвещението. Тя възприема издигнатите от Френската революция ценности - свобода, равенство, братство. Партията се ражда от съчетанието на една критична, богата и многостранна мисъл и дейността на работническото движение, които в продължение на два века оспорват изградената от капитализма организация на обществото и защитават проекта за единно общество, в което всички членове имат равни права и свободи.

Социалистическата партия изисква да бъдат съхранени споменът за Комуната, наследството на Републиката и нейното демократично дело, значимите социални завоевания на Народния фронт и Освобождението, на май 1981 г. и последователно променящите се леви правителства. Тя взема участие в мащабните политически и интелектуални битки за свободата на човека, в аферата „Драйфус” и премахването на смъртното наказание.

Сега тези амбиции са по-актуални отвсякога. Според социалистите човекът е свободно и надарено с...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор