ЗАЛЕЗЪТ НА ТРАДИЦИОННАТА ЛЕВИЦА В ИТАЛИЯ

Брой 5-6 Май-Юни 2008

Характерно за историческото развитие на италианската левица е нейната разнородност. Първата организирана лява политическа формация на Апенинския полуостров, която е и най-старата партия в Италия, е тази на социалистите с над 115-годишна история, наситена с периоди на подем и политическо извисяване, както и на дълбоки кризи и упадък през последните десетилетия.

Възход и падение на социалистическата партия

До последното десетилетие на ХІХ век италианските социалисти са организирани в Работническа партия (РП), която, както повечето леви движения, в началото на своето развитие е класическа лява, марксистка формация. Нейни създатели са социалдемократически ориентираният Фелипо Турати и професорът по философия Антонио Лабриола. И докато първият не вижда пречки, социалистите да участват във властта в коалиции с която и да е друга партия, то марксистът Лабриола счита противоречията между партията на пролетариата и тези на буржоазията за фундаментални и несъвместими. Двамата основоположници на италианското работническо движение така и не успяват да преодолеят своите противоречия, което се проектира върху развитието на цялата социалистическа партия и в крайна сметка става причина за последвалите отцепвания от нея.

След 1889 г. социалистическата „Работническа партия” периодично е подложена на тежки политически репресии...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #3 до авторЪТ 2008-06-19 13:21
Не е така. Имаше ефект на "полезен вот", но всички сериозни и обективни наблюдатели отбелязаха прекия трансфер на гласове от комунистите към Лега Норд в Северна Италия. Тъй като съм обективен, признавам, че този противоестестве н трансфер на гласове е проблем на реформистката левица, а не на изчезващия комунизъм.
Цитиране
 
 
0 #2 От авторът 2008-06-19 10:53
То си е написано в текста! Защото НОДАРИХА масово гласовете си на Велтрони, за да концентрират вота срещу Берлускони!
Цитиране
 
 
0 #1 обективен 2008-06-18 14:41
Ами защо тогава "обикновени те избиратели" не гласуваха за крайно лявата Sinistra arcobaleno - 3.2%? Анализът ви нещо издиша...
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор