ЕВРОСКЕПТИЦИЗЪМ: НЕДВУСМИСЛЕНО ЛОШ ЛИ Е?

Брой 5-6 Май-Юни 2008

„Евроскептицизъм” е модерният термин, отнасящ се до общата склонност на хората да гледат на Европейския съюз със съмнение и скептицизъм. Европейският съюз свободна и демократична институция ли е, или в действителност се ръководи от някакъв елит? Склонността към евроскептицизъм произхожда от различни фактори в различните държави. Макар че са правени някои статистически проучвания върху евроскептицизма, няма много теоретични проучвания върху произхода и случайните фактори. Може да съществуват най-различни причини за подобно отношение. Освен това причините може да са различни за бедните и за богатите, както и за по-старите и по-новите страни- членки на ЕС. Съществуват, обаче, някои по-общи причини, които са еднакви за всички страни-членки.

Първо, съществуващите различия между нивата на икономическо, политическо, социално и културно развитие на страните членки оказват въздействие върху начина, по който отделните личности гледат на ЕС. С други думи, всяка страна-членка има своите уникални история, култура и политическо и икономическо положение и всички заедно оформят едно уникално общество, което моделира възгледите на индивида.

Втора причина за възникване на евроскептицизма са съществуващите различия в интересите на отделните страни-членки или на някои групи в тях. Тези различия са главно в средносрочните интереси на страни...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #1 Мила Георгиева РФ 2008-06-30 23:14
Ищу однофамильцев
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор