Професор доктор на икономическите науки

ИКОНОМИЧЕСКИЯТ РАСТЕЖ – ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Брой 5-6 Май-Юни 2008

Главният изразител на развитието на производителните сили е икономическият растеж, измерен с нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) на човек от населението. Това означава да нараства главната съставна част от БВП - новосъздадената брутна добавена стойност (БДС), състояща се от платената работна заплата и от печалбата. Растежът на новосъздадената стойност осигурява и нарастване на възможностите за по-голяма заетост, за по-високи заплати, за заделяне повече средства за инвестиции и разширено възпроизводство, повече данъчни постъпления в държания и общинските бюджети, в осигурителните фондове, а чрез тях и за пенсии и др. Затова високият и устойчив икономически растеж е необходим на всяка страна и трябва да е приоритет в програмата и дейността в управлението на всяка партия. Той има неотменими свои икономически и социални същностни страни и проблеми. Някои от тях се разглеждат тук.

Необходимо е възможно най-пълно да се използват двата фактора за постигане по-голям икономически растеж (ИР) - нарастване на броя на заетите и на производителността на труда (ПТ). Увеличаване на броя на заетите има голямо значение, особено при наличието на много безработни. То означава заетост, сигурни доходи и социално осигуряване, повече доходи в домакинството, по-високо жизнено равнище и по-голямо самочувствие на заетия като полезен член на обществото....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #1 Борис Борисов 2008-06-10 16:30
Ученият е един от малкото, който разглежда актуалните икономически проблеми и смело ги поставя в публичното прпостранство. Изключително важен е изводът, че национално отговорно, хуманно и социално справедливо е всички социални групи и слоеве да ползват постиженията на икономическия растеж. Национално отговорна или национално безотговорна, хуманна или нехуманна, социална или антисоциална - по такива критерии хората оценяват или просто усещат /без да са учени или политици/ "голямата" политика. Интересно, как се променя през прехода съотношението между работна заплата и печалба.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови