ОБЩЕСТВЕНИЯТ РЕЗОНАНС ПО СЛУЧАЯ ТРАЙЧО КОСТОВ

Брой 5-6 Май-Юни 2008

Около личността на Тр. Костов остава сянката на неизвестността. И тя обективно е свързана със събитията, започнали в края на 1948 г., в центъра на които се оказва именно той. Доскоро силният човек в БКП, облечен с доверието на партийните членове и лично на Г. Димитров, е смъкнат с гръм и трясък от всички постове. Срещу него се надига вълна от остри нападки и обвинения, които стигат до пълно отрицание на безспорните му заслуги за укрепване на партията след 9 септември 1944 г., както и за стопанското възстановяване на страната и завършват със смъртна присъда.
Идеите му за икономическото развитие на България се сблъскват с мнителността и категоричното отрицание на Кремъл и се приемат като опит за промяна на външно-политическия курс на страната. Времето е напълно неподходящо за прилагането им – полъхът на Студената война изостря до крайност отношенията между Запада и Изтока и всеки опит дори и за най-малко отклонение се оценява като идейно и политическо предателство, още повече поставени в контекста на влошаващите се взаимоотношения между БКП (б) и ЮКП, които бързо набират скорост и се превръщат в трайна тенденция.

В края на 40-те и началото на 50-те години на ХХ в. политическата съдба на Трайчо Костов основателно предизвиква интереса на българската общественост. Той е един от дейците на партията с изключително висок авторитет, граден още преди 9...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови