Професор Георги Кънев е преподавател по инструментално изкуство и педагогика на пиано в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив, където постъпва на работа през 1965 година.Той е музикант с национална и международна кариера. Изнася множество концерти както в България, така и в Европа: Германия, Франция, Русия, Полша, Гърция и др. европейски страни. Участва в престижни фестивали: Софийски музикални седмици и Международен фестивал на камерната музика - Пловдив. Солист е на симфонични и камерни оркестри. Работи с диригенти като Добрин Петков, Константин Илиев, Васил Казанджиев, Руслан Райчев, Емил Чакъров, Георги Димитров и др. Има много записи в БНР и БНТ, в чужди радиостанции. Три пъти е избиран за ректор на АМТИИ - Пловдив (1983, 1987, 1997). Под негово ръководство бе извършена първата програма за акредитация на Академията в Пловдив, което позволи дипломите на АМТИИ да бъдат признати в Европа и света. Носител е на високи държавни отличия като голямата награда „Златната лира” на Съюза на музикалните дейци в България.

Проф. Георги Кънев председателства и е член на международни и национални музикални конкурси. Известен е още като популяризатор и пропагандатор на високите постижения на българската музикална култура, рецензент на книги и изследвания в тази област, автор на редица статии и студии по въпросите на музикалната теория, история и изпълнителско изкуство.

ПРОФЕСОР ГЕОРГИ КЪНЕВ ПРЕД СВОЯ 70-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

Брой 5-6 Май-Юни 2008

АРТИСТ И ГРАЖДАНИН

Отзиви на музикалната критика у нас и в чужбина

„Много черти от облика на Георги Кънев като изпълнител и личност могат да предизвикат благородна завист у колегите му. На първо място това е непреклонната му воля при последователното следване и развитие на естетическите му разбирания за природата и целите на музикално-изпълнителския процес. Веднага искам да подчертая – неговия личен изпълнителски процес.”
Сп. „Българска музика”, март 1979

„Майсторското моделиране на кулминациите и отливите в потоците енергия, тънка игра на звучности, интересни натрупвания – всичко това оформи един внушителен по замисъл и художествено постижение връх както в концерта, така и в интерпретацията на прочутата „Апасионата”.
В. „Саарбрюкер цайтинг”,ФРГ, 1983


„Клавирният рецитал на изтъкнатия български пианист бе дар за нас от виртуоза, който се намира в периода на своята творческа зрялост. Рециталът бе на лично откровение, което тласка истинския майстор към нравствено виждане и най-благородни размисли.

Творческите интерпретатори притежават несломимо желание да дадат нещо от себе си, да напреднат една крачка по-нататък, дори и да рискуват.

Към тази категория се числи и пианистът Георги Кънев.

И така, присъстващите онази вечер се насладиха на едно избистрено...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор