ПОЛИТИЧЕСКАТА КОРИСТ В ПРАВОСЪДИЕТО

Брой 7-8 Юли-Август 2008
За недъзите в правосъдието е писано много и много ще се пише. Това е една непрекъснато кървяща рана, която няма как да остане незабелязана. Като юрист с повече от половинвековна практика съм наблюдавал редица тежки прояви на беззаконие. Но каквото беззаконие има днес в правосъдната система, не е имало никога. Подчинило се на принципите на пазарната икономика, правосъдието се превърна в стока, продавана на онзи, който предложи повече. Користта се превърна в негов траен елемент. Срещу плащане в брой правото на интереса измества интереса на правото.

Но освен общата корист през последните две десетилетия в правосъдието откриваме присъствието и на сериозна политическата корист. Правото в случая е подчинено не пряко на паричния, а на политическия интерес. Съществена разлика между двата вида интереси все пак няма, доколкото политическият интерес най-често се преобразува в паричен интерес. За много хора политиката е пари.

Политическа корист може да се открие във всички области и етажи на правосъдието. Груба политическа корист се е намесвала в работата дори на Конституционния съд. Неведнъж този съд на еднакви по своята същност въпроси е давал, следвайки политическите пристрастия на мнозинството от своите членове, съвършени противоположни отговори. Политическа корист стоеше в основата и на образуваните от Татарчев наказателни производства...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 kominternovec 2008-07-15 08:07
БРАВО, БАЙ ВАЕЛКО!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови