Антонио Негри е съавтор на най-дискутирания днес съвременен анализ за развитието на обществото. Този труд се е превърнал в библията на алтерглобалистите.
Немският дясноконсервативен седмичник Welt am Sonntag

АНТОНИО НЕГРИ - НЕСТИХВАЩИЯТ БУНТ НА ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦА

Брой 7-8 Юли-Август 2008
Професор Антонио (Тони) Негри е роден на 1 август 1933 г. в северноиталианската люлка на ренесанса - Падуа. Философът и доцент по политически науки е сред най-известните теоретици на италианската левица и сред най-изявените академични представители на неомарксизма. Заедно с интелектуалците Ноам Чомски, Наоми Клайн, Уолдън Бело, Арундхатри Рои, Александър Калиникос и Игнасио Рамоне той е една от емблематичните фигури в новите международни социални движения на алтерглобалистите.

Характерно за младия Тони е, че той още младежката си възраст се откроява с левите си възгледи. За този период от живота си той казва: "По онова време започнах да чета Маркс... Аз бях комунист, дори още преди да стана истински марксист. Като младеж бях заминал да живея известно време в израелски кибуц , където разсъждавах върху това, как трябва да изглежда комунизмът".

През 1956 г. Негри става член на Италианската социалистическа партия (ИСП) и работи известно време като редактор на нейния локален вестник "Прогресо Венето". Същевременно Антонио работи и над академичната си кариера и още като млад учен придобива титлата професор по теория на държавата. Въпреки че е избран с листата на италианските социалисти в градския съвет на Падуа, той напуска ИСП през 1964 г. в знак на протест срещу коалирането на социалистическата партия с десните християндемократи. През февруари същата...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор