"На всяка страна трябва да й бъде предоставена възможността да се развива и реализира политика по начин, който отговаря на нейните ценности и на нейния ритъм."
Проф. Уолдън Бело

УОЛДЪН БЕЛО - ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ, СОЦИАЛЕН АКТИВИСТ И ТРИБУН НА НАРОДИТЕ

Брой 7-8 Юли-Август 2008
Филипинският професор по социология и политика - Walden Bello, е роден през 1945 г. в Манила, столицата на азиатската островна държава, която след американо-испанската война от 1898 г., заедно с Куба преминава в американско колониално владение, а през Втората световна война е окупирана от Япония.

Проф. Уолдън Бело заедно с американският учен-лингвист Ноам Чомски, канадската репортерка Наоми Клайн, британския професор Александър Калиникос, индийската авторка Арундхатри Рой и френските публицисти Игнасио Рамоне и Сюзън Джордж от кръга на ежемесечника "Le Monde Diplomatique" е една от най-забележителните фигури на международното движение на алтерглобалистите. Професор Бело не е само един от интелектуалните водачи на това сравнително ново социално движение - той се солидаризира с бедните и ощетените по целия свят и със силата на словото се превръща в трибун на цялото човечество в борбата за един по-справедлив свят за всички хора на планетата и за установяване на хуманен световен икономически ред.

Професор Уолдън Бело е съорганизатор на ежегодните социални форуми и един от авторите на "Манифеста от Порто Алегре" - програмният документ на алтермондиалистите. Той е ръководител и на една от най-влиятелните неправителствени организации - "Focus on the global south" (Фокус върху глобалния Юг), със седалище в Банкок, Тайланд. Основна задача на тази организация е глобалната...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор