Юрий Борисов е доктор по философия. Работил е като учител, университетски преподавател (1980-1990), народен представител (1991-1997), председател на Комисията по образование и наука на 37-то Народно събрание, политически наблюдател на в. “Земя”, изпълнителен директор и първи зам.- главен редактор на в. “Дума”.

Главен редактор на сп. “Ново време” и на българското издание на “Le Monde diplomatique”.

РЕСТАРТИРАТ ОПЕРАЦИОННАТА СИСТЕМА „НЕОЛИБЕРАЛЕН КАПИТАЛИЗЪМ”

Брой 10 Октомври 2008

Вечерта на 12 октомври в. „Монд” тържествено заяви на електронната си страница: „Краят на управлението на Джордж Буш съвпада с края на един икономически цикъл, отключен от Роналд Рейгън през 1981 г., според който „Държавата не е решението. Тя е проблемът”(1). Това историческо съждение е по повод решенията на ръководителите на страните от Еврозоната да се вземат изключителни мерки срещу финансовата криза. В общи линии, решенията са две: да не се позволи важни банки да фалират и да се гарантират междубанковите заеми. Всяка страна персонално се ангажира да направи подробен план, съобразен с националната си специфика.

„Проблемът” държава се намесва с цялата си мощ, за да предотврати апокалипсиса, заченат от решенията на пазара. С този акт европейските ръководители, присъединявайки се към своите американски колеги, подписаха интелектуалната смъртна присъда на господстващия повече от три десетилетия пазарен фундаментализъм. „Пазарът знае и може всичко!”, „Държавата трябва да се оттегли от икономиката!”, „Конкуренцията – единствен и неоспорим съдник на обществените процеси!”. Тези лозунги, които надменно се присмиваха над всяка защита на държавното регулиране, за няколко месеца срамежливо се свиха в своите ножници.

Въпросът е дали ръководителите на най-богатите страни разбират дълбоките...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор