НЯКОИ РАЗМИСЛИ ПО ПРОЕКТА ЗА ПРОГРАМА НА БСП

Брой 10 Октомври 2008
Документът, приет на заседание на ВС на БСП, се състои от Преамбюл и 7 раздела.

В предлагания текст заглавията са взети от Проектопрограмата.
В Преамбюла възловата фраза е: съхраняваме, отстояваме и приемаме революционните борби, построеното през 45-те години и всичко достигнато в над 100-годишната ни история, но отхвърляме и осъждаме от миналото си всичко, противоречащо на социалистическите идеи, демокрацията и хуманизма.

І. Нашата партия днес - единство на същност, ценности, цели и политика.

В този раздел се постулира, че БСП е:
- лява народна партия;
- масова партия;
- част от световната и европейската левица;
- член на Социнтерна и на ПЕС;
- парламентарна партия;
- партия на демократическия социализъм;
- партия, която провежда последователно политика на социална
демокрация.

Две забележки:
Първата.Този раздел е преписан буквално от проектоустава и тук, както и там, БСП е определена като "народна". В българския политически език понятието има вече определен смисъл и би трябвало да се избягва (примерно, да се определи като "партия на народа" или нещо подобно). Значителна част от участвалите в обсъжданията на проектоустава отбелязаха несъответствието с установилия се у нас политически жаргон и не е ясно защо не се предпочита преписаното буквално от Хамбургската програма на ГСДП.

Втората....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 д-р инж Илия Ганчев-Варна 2008-10-23 16:25
"В нашия случай е избран немският опит, а програмата на ГСДП е послужила за основа на предлагания у нас документ. И това не е случайно: теоретическата мисъл на българските социалисти не е на ниво да разработи сега относително самостоятелен документ."- казва др. Апостолов. НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО ГСДП е послужила за пример, след като тя върви надолу точно поради липсата на идентификация при нея. А как върви надолу можете да прочетете в следния анализ, който мога да Ви изпратя, като ми пишете на мейла ми: : ЗАЛЕЗЪТ НА НАРОДНАТА ПАРТИЯ ГСДП (Социал-демократическат а партия на Германия) Определението „народни партии” се отнася към определен исторически момент. Ако днес биха се провели избори за Бундестаг, ХДС/ХСС и ГСДП заедно биха получили само 58 % от гласовете. Преди всичко на ГСДП избирателите обдъщат гръб. Със своите 24 % тя е поднала под най-лошото си ниво от септември 2004 г. „Опозиция да си е боклук”, каза веднъж бившият партиен председател и вице-канцлер Франц Мюнтеферинг. Днес ГСДП има само в една заппадно-германска провинция (Райнланд-Пфалц) и една източно-германска (Мекленбург-Предна Померания) министър-председател. „Общо през изминалите години в провинциите партията е изгубила 4/5 от своите членове.” (Валтер, 2008 а). И по динамика на членската маса залезът на големите „народни партии” при ГСДП от години е далече по-бърз от този на ХДС. През 1990 г. германската социал-демокрация все още имаше повече от 940 000 члена, а ХДС почти 780 000. В края на 2008 ...
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови