СЕПТЕМВРИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ. ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Брой 10 Октомври 2008
Въстанията на един народ са белег за неговата зрелост. Те са атестат за правото му да живее в съответствие със своята национална и социална природа. Народ, който не е в състояние да се бори за собствената си свобода, няма право на нея. Разгледан от такава гледна точка, нашият народ заслужава най-висока оценка. Той неведнъж се е вдигал на въстание, за да отстоява своето бъдеще. Той доказа своите високи качества и с участието си в Освободителната руско-турска война, която бе спечелена не другаде, а на Шипка. Именно при отбраняваната от българските опълченци Шипка бе спряна армията на Сюлейман паша, тръгнала да се съедини с армията на Осман паша в Плевен с всички изгледи да обърне хода на войната. Налице са всички основания да кажем, че на Шипка България съизвоюва своята свобода. Недостойни българи са следователно ония, които без всякакво притеснение преповтарят изречената в момент на гняв реплика на П.Р.Славейков, реплика, която не желая дори да възпроизведа.

В историята на нашия народ има твърде много въстания, едни от които са срещу чужди, други срещу собствени поробители. От въстанията срещу чуждите поробители заслужава да споменем Чипровското, Априлското, Кресненско-Разложкото, Горноджумайското, Илинденско-Преображенското.

Въстанията срещу собствените поробители започват почти веднага след Освобождението.

В края на по-миналия...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #3 марина 2008-11-09 17:04
Защо пък да е дивотия, това е част от българската история, такава каквато е и за каква възхвала говорите бе хора, влезте в час......
Цитиране
 
 
0 #2 Голда Мейр 2008-11-07 15:32
Другарю - ама те всички евреи са си терористи и видни комуняги - като започнеш с Лео Троцки и свършиш с Алфред Розенберг - идеолога на Хитлер. Където има евреи - там има и тероризъм и човекомразци. Защо се чудиш на Марко Фридман ?
Цитиране
 
 
0 #1 marica_ole 2008-11-07 15:29
Абе хора вие нормални ли сте да публикувате подобни дивотии? И после идете и доказвайте, че БСП не е терористична организация . че цялата статия е възхвала на ония терористи-комунисти като марко Фридман , осъществили най-големия терористичен акт в историята - в "Св. Крал". Пълни и ретроградни комунисти си останахте - това е положението. Жалка картинка сте.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови