ТРАНСФОРМАЦИЯ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ: ПРОБЛЕМИ И ПРОТИВОРЕЧИЯ

Брой 10 Октомври 2008
Под това заглавие на книжния пазар се появи книгата на професор, доктор на икономическите науки Пеню Михайлов. Тя обхваща седем глави и 376 страници, третира един от най-злободневните проблеми на нашето съвремие. Ако творците на реформата бяха съобразени с нейните идеи, резултатите от трансформацията биха били по-други.

Авторът още от началото съзнава трудността на проблема. В своето встъпление той пише: най-трудно се доказва онова, на което си съвременник, онова, което не е достигнало своята зряла форма. Преходът е буфер между две зони (системи), съчетание на разнородни елементи, които нямат единен общ произход. Всички сме съвременници и носим отговорност за неговото провеждане.

В труда се разкриват същността и движещите сили на трансформацията, нейните закономерности и тенденции, на критичен анализ се подлага осъществяването й, проведена в този вид тя не отговаря на потребностите и въжделенията на хората за социално-икономическо благополучие и висок жизнен стандарт.

Моделът на прехода е сгрешен и се нуждае от други алтернативи. Сляпото копиране на чужди образци и схеми без оглед на спецификата на страната е не само грешно, но и опасно. Пазарът не е цел, а средство за решаване на глобалните цели на обществото. Той не е в състояние да реши проблемите на икономиката и затова се нуждае от държавна намеса.

Западната икономическа...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови