19 септември 2008
Статията е публикувана в The Guardian

ЛИБЕРАЛНАТА ИДЕОЛОГИЯ ИЗОБЩО НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ НА АГОНИЯ

Брой 10 Октомври 2008
Каквото и да означават събитията от тази седмица, никой не би трябвало да вярва на плачовете, според които пазарната криза ще подпише смъртната присъда на либералната идеология. Тази идеология винаги е обслужвала интересите на капитала и присъствието й се люшка в съответствие с ползата й за споменатите интереси.

В период на растеж е резултатно и доходоносно да се препоръчва „зелена улица”, защото едно постоянно отсъстващо, ненамесващо се правителство позволява надуването на спекулативните балони. Когато тези балони почнат да гърмят, тази идеология се превръща в препятствие и се отдръпва и спотайва нейде, докато някое силно правителство не се притече на помощ. Но бъдете сигурни, че тя ще се върне на бял кон след спасението. Значителните дългове, които трупат данъкоплатците, за да напълнят гушите на спекулантите, тогава ще се превърнат в неразделна част от глобален кризисен бюджет, който ще стане претекст за зловещи и горчиви орязвания в социалните програми, и за подновен тласък към приватизация на останалото от публичния сектор. Ще ни кажат още, че надеждите ни за „зелено” бъдеще за нещастие са прекалено скъпи.

Това, което не ни е известно, е как ще реагира общественото мнение. В Северна Америка всеки гражданин на възраст под четирийсет години е израснал с убеждението, че правителството не може да се намеси, за да подобри живота ни,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови