РЕВАНШЪТ НА ОСКАР ЛАФОНТЕН

Брой 11 Ноември 2008
„Новата лява партия в Германия е отговорът на грешното развитие на ГСДП, която се отдалечи от основните си тези. ГСДП няма повече политическо съдържание.“

О. Лафонтен

На 18 септември 2005 г. в предсрочните избори за 16-и Бундестаг във Федерална република Германия управляващата седем години коалиция на ГСДП и Зелената партия претърпя поражение.

С резултат от 34,2% от гласовете германските социалдемократи почти достигат най-слабото си представяне от 1990 г. от 33,5%). Разгледани в детайли, изборите през 2005 г. показват, че двете най-големи народни партии в Бундесрепубликата - ХДП/ХДС и ГСДП, могат да бъдат характеризирани като “губещи“ .


За управлявалата до момента червено-зелена коалиция гласуват почти 2,5 млн. по-малко гласоподаватели в сравнение с 2002 г., а симпатизантите на дясната християндемократическо- либерална опозиция намаляват със 750 000 души .

Тези резултати правят невъзможно за ХДП/ХДС и партията Свободните демократи (либерали) да образуват нова управляваща коалиция, защото им липсва мнозинство в Бундестага. Още по-малко на такъв шанс може да се надява дотогавашният тандем на социалдемократа Герхард Шрьодер и “зеления” Оскар Фишер.

Единственият „победител“ в изборите, свикани предсрочно заради нарасналото недоверие към политиката на управляващата червено-зелена коалиция, е съюзът „Лява партия....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Zorro 2008-12-11 16:37
В интерес на обективността - когато се пише за Оскар Лафонтен и новата "Левица" в Германия НЕ е задължително необходимо да се цитират преобладаващо изявени дясно-консервативни мнения от публикации като cp. "Cicero", "Spiegel" и особенно "Stern"!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор