ЗА ГРУЗИНО-ОСЕТИНСКИЯ КОНФЛИКТ, ИЛИ КАК СЕ ПРОВАЛИ СААКАШВИЛИ

Брой 11 Ноември 2008
На 8 август 2008 г. светът очакваше с трепет започването на Олимпийските игри в Пекин, но вместо това една тревожна вест занимаваше световните медии. Предишната вечер грузинската армия започна масиран артилерийски обстрел над южноосетинската столица Цхинвали. Така, със светкавичен удар, Тбилиси искаше да разреши веднъж завинаги проблема с Южна Осетия, който се бе превърнал в язва за грузинската държава и тровеше с години обществено-политическия живот в нея.

За това си действие грузинската страна се бе подготвила добре. След Революцията на розите (2003) военните разходи на Грузия главоломно нараснаха. Официално годишният бюджет на военното министерство в Тбилиси надвишава 1 млрд. долара . Като се прибавят към това и страничните пътища за придобиване на оръжия, то спокойно може да се каже, че в бившата съветска република отделят сериозно внимание на армията си. За това говорят и следните факти: численият състав на грузинската войска е приблизително около 31 000-32 000 души (населението на Грузия възлиза на около 4 600 000 души). От тях пълна боеспособност имат 7 000-8 000 души, което за труднодостъпния район на Кавказ е значителна сила.

Като цяло въоръжението на грузинската армия е наследство от времената на Съветския съюз, но не липсват значителни попълнения и подобрения. По искане от Вашингтон някои екссоциалистически страни от Източна Европа (включително...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор