ОБИКНОВЕН ФАШИЗЪМ?

Брой 11 Ноември 2008
Италиански неофашисти по време на футболен турнир в Рим – 2005 г.

Само малко повече от шест десетилетия след края на разрушителната Втора световна война в Европа отново броди кафявия призрак на неофашизма и в по-мекия си вариант на ултрадесния национализъм. В много от проведените през последните години избори десните националистически и неофашистки партии реализираха значителни успехи в Европа. Тази тенденция се засилва особено в днешната ситуация на повсеместна финансова и икономическа криза, която е с непредсказуеми последици за целия свят.

Типичният избирател на неонацистите и на националпопулистите е млад мъж, с ниска степен на образование, който е безработен или върши неквалифицирана работа. Но за тях вече гласуват не само млади хора с нисък социален статут, а и част от средната класа. Този феномен намира своето обяснение във влошаващата се социална конюнктура и в растящата безработица, които създават благоприятната среда за разпространяване на идеите на ултранационализма и ксенофобията.

По официални данни безработицата в ЕС вече надхвърля 10% (като реалната е до два пъти по висока), а 28% от всички граждани преди източното разширение на Съюза през 2004 г. живеят под прага на относителната бедност (т.е. с приходи под 60% от средните за ЕС). Броят на безработните и на бедните постоянно расте и преди разширението достига в 16-те...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор