РЕПЛИКИ НА ЕДИН ДОКЛАД

Брой 12 Декември 2008
Слушах (а по-късно и четох) внимателно политическия доклад на председателя на БСП Сергей Станишев, изнесен пред нейния 47-и конгрес.

Първото впечатление не бе лошо. Търсена бе мярка във всичко, което, като стил на политическо поведение, бе добре посрещнато от повечето делегати на конгреса. В общата си оценка на доклада не мога обаче да не отбележа, че той страдаше от определена непълнота.

БСП не е просто партия, тя е управляваща партия. Сергей Станишев е председател на БСП, но той е председател и на правителството на Република България. Затова бе необходимо, мисля, в доклада да се набележат (дори и само да се маркират) някои от най-сериозните проблеми и на държавата ни. Такива проблеми има предостатъчно.

Материалното производство, от което идват всъщност действителните пари, не е на необходимото равнище; науката, изкуството, културата се намират в едно, без колебание ще кажа, окаяно състояние; съдебната система не функционира задоволително; демографският срив всеки ден „изяжда” значителни части от нацията ни. Трудни проблеми има държавата ни и във външнополитическите си отношения. Ангажирани бяхме в няколко агресивни войни: войната на САЩ срещу Ирак, войната на НАТО срещу Сърбия, войната на Грузия срещу Южна Осетия. Предоставихме територията си за военни бази на една чужда държава, в резултат на което се превърнахме в обект на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #3 Ляв 2009-01-03 12:10
Един мислещ човек имало в цялата партия, и той да вземе да се окаже пенсионер. Сякаш за да подчертае правилото: С буден търсещ ум не се прави кариера в подобна партия и подобна България. Но за какъв социализъм разсъждаваме, като тази партия е надясно дори от капитализма. Достатъчно е да се каже, че тя не защитава дори свещената собственост, когато опре до заменки в полза на добре плащащи клиенти. За каква модернизация говорим, като дори не довърши "Тракия"? Не й остана нито вестник, нито програма, нито доверие, нито съвест - само челюсти. Е, и Велко Вълканов.
Цитиране
 
 
0 #2 teodora 5 2009-01-01 22:59
Да - наистина " Браво, професоре", както пише Zorro, но... само за яркото слово, за бързата реакция, за загрижеността към партия, род и родина. А общо погледнато - веднага се усеща пристрастието, изпадането в категорични и гневни обобщения. Има много истини в репликите на професор Вълканов, но все пак нека си припомним " жанра" - това е Доклад, а не научен труд. Долавят се много " празнини" и в самите реплики. Само един пример: не е вярно, че Ал. Лилов не е обяснил какво се разбира под " модерна лява партия". Много са ми възраженията, но нямам моралното право да " съдя" такъв блестящ ум." Ново време", чудесни сте !!! Нека Новата година ви донесе нов подем, нов хоризонт , наистина - водите ни към нови времена ! Благодаря!
Цитиране
 
 
0 #1 Zorro 2008-12-18 11:29
Браво професоре! Още много години да сте жив и здрав и да се чува достойното Ви слово! Весели празници!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови