КРИЗАТА В ГЕРМАНСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ

Брой 12 Декември 2008
На 7 септември 2008 г. щурвалът на ГСДП отново бе поет от представителите на дясното крило, т.нар. стара гвардия на шрьодерианците с нов председател - Франц Мюнтеферинг, и кандидат за канцлер Франк-Валтер Щайнмайер. Двамата политици заемаха централни постове в правителството на бившия социалдемократически канцлер Герхард Шрьодер (1998-2005 г.) и играеха ключова роля при изготвяне и реализиране на антисоциалните политически проекти на ГСДП - "Агенда 2010", "Харц ІV" и "Данъчна реформа 2003". По същество те представляват най-масирания демонтаж на социалната държава в Германия след ІІ Световна война.

В началото на септември 2008 г. в Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се състоя истински вътрешнопартиен преврат. Със задкулисни манипулации бе провокирана оставката на представителя на умереното ляво крило Курт Бек от председателския пост, един от последните партийни ръководители с пряк работнически произход, който, макар и не особено успешно, все пак се опитваше да обедини силните центробежни тенденции в тази най-стара европейска лява партия.

Поводът досегашният председател на социалдемократите Курт Бек да подаде оставка е задкулисното издигане на днешния външен министър и вицеканцлер в правителството на голямата коалиция ГСДП/ХДС - Франк-Валтер Щайнмайер за кандидат на социалдемократите за канцлер на Германия на предстоящите през 2009...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор