КОЙ КОЙ E В ЛЯВОТО ПОЛИТИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО НА ФРАНЦИЯ

Брой 3 Март 2009

Най-старите леви политически формации във Франция са тези на социалистите. Но в продължение на близо един век те остават доста разнородни и дълго време упражняват сравнително ограничено влияние върху политическите процеси и властта в страната.

В периода след 1877 г. във Франция се формират няколко социалистически партии, които се различават по нивото на своята марксистко-революционна насоченост, по отношението си към профсъюзите и класовата борба и по стремежа си за участие във властта. В края на ХІХ в. съществуват общо пет социалистически формации. Най-силните от тях са левите Раrti ouvrier (Работническа партия) и Раrti ouvrier socialiste revolutionnaire (Работническа партия на социалистите - революционери), които през 1901 г. се обединяват в Раrti socialiste de France (PSdF). Новата партия категорично се обявява срещу капиталистическия обществен строй, за социална революция и срещу участието във властта в коалиция с буржоазни партии. По-умерените, реформаторски настроени социалисти около Жан Жорес се обявяват за борба срещу системата чрез възможностите на парламентаризма и т.нар. поход през институциите, дистанцират се от новосформираната партия и учредяват своя Раrti socialiste francais (PSF).

Предимно по инициатива на Жан Жорес през 1905 г. двете партии се сливат и създават т.нар. Section francaise de l`Internationale ouvriere - SFIO (Френска секция на работническия интернационал), която си извоюва позицията...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #1 Zorro 2009-04-02 09:25
Браво на списанието! Продължавайте в този дух да информирате за новите тенденции в левицата по света. Днес се поставят стрелките на бъдещето.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор