Професор по обща икономическа теория, доктор на икономическите науки. Преподава микро- и макроикономика в Икономическия университет във Варна, чете лекции и по икономика на социалната сфера. Работи в областта на общата икономическа теория и на социалната сфера. Общественик. Автор е на статии, студии и монографии.

ЗА ФОРМИТЕ НА ИКОНОМИЧЕСКА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ

Брой 7-8 Юли-Август 2009
Икономическата теория трябва да отрази и икономическото битие. Поради това, че е многолико и пъстроцветно, то не може да бъде сведено и изразено в една форма - стоковата или друга форма на производство. Икономическата наука по ред причини абсолютизира тази форма, поставя знак на равенство между стойностите и икономическите отношения, следователно се свежда до форма от „чист вид".

Тази теза е неприемлива. Няма общество, което съществува в своята непосредствена форма, както няма и такова от „чисти" пазарни отношения, т.е. от пазарен вид. Въпросът е в тяхната мярка. Дали дадена теория е достатъчно вярна или не, се преценява в зависимост от това , дали тя в сравнение с други теории дава вярна представа за света. Икономиката е динамична система, а не неща завършено, прохожда от едно състояние в друго. Животът изобщо е преход, икономиката - смесица от различни отношения и за това не може да съществува в своя чист вид.

Икономическата теория все още няма единен универсален критерий, който лесно и ясно да установи основните типове икономически системи и форми на икономическа организация на техния обществен живот. Много факти от обществения живот не могат да се обяснят с нея. За да може да се съхрани като наука, трябва да отразява адекватно реалността.

Една теория се развива, ако влиза в спор със собствените си концепции, ако се опровергава...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 красимир 2009-08-17 14:54
Статията е предназначена за начинаещ автор, който ще развива икономически тези. Авторът подробно описва как трябва да се пише дадена теория и в какви посоки да я развива.Азпоне останах с подобно впечетление. И затова ще се опитам да я разуча. Кой знае, може и аз да напиша някаква теза или теория.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови