СПРЕЛИТЕ ЧАСОВНИЦИ НА БСП

Брой 9 Септември 2009
Изтерзан от задръстванията софиянец отишъл в Столична община, почукал на вратата и попитал: "Извинявайте, трябва ли ви кмет?" Отговорът бил: „Не!" Мъжът отново почукал и пак попитал: „Извинете, все пак не ви ли трябва кмет?" Отговорът бил: „Не, благодаря!" Тогава гражданинът заявил: „Добре де, за какво го държите тогава?" Този виц разказа лидерът на БСП Сергей Станишев пред делегатите на 47-ия конгрес на социалистическата партия.

Не закъсня виц за конгреса да роди и тогавашната опозиция. След края на конгреса на БСП делегат се прибира у дома. Жена му го посреща възторжено: „Скъпи, добре ли прекара?" Мъжът вдига ръка като за гласуване. Съпругата с още по-внимателен глас: „Да ти сервирам ли вечеря?" Мъжът отново гласува "за". „А салатка искаш ли?" Мъжът пак безмълвно вдига ръка. „А ракийка да ти сипя ли?" казва жената. Мъжът ръкопляска.

Днес, макар и от дистанцията на времето, двата вица звучат болезнено актуално. Само дето нито на разказвачите, нито на слушателите им е до смях. За пореден път, след участие в управлението на държавата, столетницата е на пътя на преоценката, сериозния анализ и кардиналните решения. Твърде скоро след изборите за 41-во Народно събрание наблюдатели и анализатори се опитаха да направят паралел между това, което става днес с БСП и с държавата, и времето на Жан Виденов. Може и да има някакви прилики, що се отнася до призивите...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #5 проф.д-р хабил Игнатов 2009-09-28 23:01
проблемът на БСП е в транспортиранет о на пирамидалната иерахическа структуа с наследсвените и пожизени партократи.Те нямат нищо общо с партията с класата на наемния труд с народа.Те сринаха социализма до и след 1989,осъществиха първоначалното натрупване на капита и продължиха ескалиращото развитие на капитализма.Очевидно с стапи к.... нов бардак не става.Усмърдяването започна от главата-тази глава трябва да се махне,да се въведе мандатност която ще осигури демократичност промяна на статуквото и на антисоциалната политика .Сегашното ръководство трябва не само да бъде отстранено но и изключено от БСП-оставането води да загниване и умиране на БСП
Цитиране
 
 
0 #4 отвратен 2009-09-28 15:57
Защо уж теоретично списание бяга от сериозните анализи? Та БСП е отговорна за пълния провал на т. нар. преход и най-сетне народа я наказа истински. Абсурдно е Станишев или Първанов да са инициатори за подобев анализ,но пон списанието е достатъчно специализирана трибуна и би могло да дръзне да бръкне истински в раната. Коментарът не е лош, но е доста по повърхността, а всъщност БСП е загубила характеристикит е на политически субект, пък водената в последните 15 години полтика е изцяло в интерес на ограничени кръгове,което няма нищо общо с лявото и с каквито и да било други обществен проекти. Провалът на Позитано е и поради пълното отсътвие на морал у "червения" елит ,което отврати дори червените бабички. Нуждае се от преразглеждане и истинска реабилитация работата на БСП по време на лидерството на Жан Виденов.Днес е достатъчно ясно, че тогава БСП и програмно и организационно и тактически би могла да постигне много повечме, ако не баха користните интереси на лукановия кръг.Има нужда от оценка именно на първите стъпки на БСП от Луканово време, чиито последици Виденов бе на път да преодолее, ако не бяха вътрешнопартийн ите заговори и козни. Време е нещата да се назовават с истинските им имена
Цитиране
 
 
0 #3 Теодора 5 2009-09-18 15:21
О, не ! Нищо не може да спре!Сериозен анализ, Ина. Но заеми по- ясна позиция - за да се роди истината. Стига с тези числа и паралелизми - та нали не можем два пъти да влезем в една и съща река ? Станишев се пребори в тези 4 години за възстановяване на много от функциите на т.н. " социална държава", въпреки прословутия либерален модел, чрез който строим капитализъм. Но хората са изтерзани от Прехода, не са съзряли за борба,чрез която да постигнат свобода и демокрация. Чувстват гнета на частната собственост, на пазарната икономика, на липсата на справедливост и затова така гласуват. Те са прави. Животът им изтича. Историята показва многобройни настъпления, отстъпления на социалистите.И занапред те ще бъдат алтернатива на капиталистическ ото общество. Ето - и в Западна Европа, по света толкова са сложни процесите в левите движения... Добре е, че " Станишев не мълчи ". Сергей ни е нужен. Не, не той е " проблем" - а. Това е елементарно. Той е умен, всеотдаен, уравновесен, вярващ, неподкупен и чист, обаятелен и искрен.Да му помагаме, да го пазим. Важни са идеите,да спрем мътилката на личните претенции, сметки, разправии. Ние, истинските социалисти, сме хора с друга " закваска ".
Цитиране
 
 
0 #2 Теодора 5 2009-09-18 15:18
О, не ! Нищо не може да спре!Сериозен анализ, Ина. Но заеми по- ясна позиция - за да се роди истината. Стига с тези числа и паралелизми - та нали не можем два пъти да влезем в една и съща река ? Станишев се пребори в тези 4 години за възстановяване на много от функциите на т.н. " социална държава", въпреки прословутия либерален модел, чрез който строим капитализъм. Но хората са изтерзани от Прехода, не са съзряли за борба,чрез която да постигнат свобода и демокрация. Чустват гнета на частната собственост, на пазарната икономика, на липсата на справедливост и затова така гласуват. Те са прави. Животът им изтича. Историята показва многобройни настъпления, отстъпления на социалистите.И занапред те ще бъдат алтернатива на капиталистическ ото общество. Ето - и в Западна Европа, по света толкова са сложни процесите в левите движения... Добре е, че " Станишев не мълчи ". Сергей ни е нужен. Не, не той е " проблем" - а. Това е елементарно. Той е умен, всеотдаен, уравновесен, вярващ, неподкупен и чист, обаятелен и искрен.Да му помагаме, да го пазим. Важни са идеите,да спрем мътилката на личните претенции, сметки, разправии. Ние, истинските социалисти, сме хора с друга " закваска ".
Цитиране
 
 
0 #1 Въпрос 2009-09-15 16:12
Що страдате бе другари леви социалисти? Я вижте, цялата лява преса и ваша - и Ново време, и Понеделник, че и Дума... Какво повече искате?
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор