ЗА ХАРАКТЕРА И ЗАДАЧИТЕ НА ЛЕВИТЕ СОЦИАЛИСТИ, ЗА ОБЩИТЕ ИМ ВИЖДАНИЯ СЪС СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ И ЗА НЯКОИ ПРИНЦИПНИ РАЗЛИЧИЯ МЕЖДУ ТЯХ

Брой 9 Септември 2009
Темата е строго целенасочена. Проблемът за анализ са задачите и вижданията на съвременните леви социалисти и социалдемократи. Тези две групи политически сили придобиват нарастващо влияние в Европа. Официално провъзгласените им цели и практическата им политическа дейност са свидетелство за дълбокия хуманизъм на техните виждания - проблем с изключително значение за насоката на съвременната борба за обществен прогрес. Принципна основа на анализа е тезата на Партията на европейските социалисти (ПЕС), изложена в Манифеста им за изборите за Европейски парламент през 2009: „Ние социалистите, социалдемократите и прогресивните демократи споделяме общи ценности и виждания. Заедно ще работим за една по-честна и справедлива Европа, за една по-зелена Европа. Заедно, ние сме силата на промяната".

Въпросът за единството и единодействието на тези сили на основата на общи исторически цели има решаващо значение за постигането на реформите, към които всички те се стремят. Възможността за единство се корени в широката им социална база, съвпадаща в някои свои елементи, в основните постановки на програмните им документи и в критично осмисления от тях исторически опит.

В статията съзнателно не се засяга въпросът за политическите задачи и роля на комунистическите партии, т.нар. „зелени", ултралеви, анархисти и др. леви партии и движения. Не за да се подцени...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 проф дин Любомир Андреев 2009-09-28 22:28
колега защо се позоваваш на Сергей Станишев-той не нито класик нито теоретик нито истински лидер-наследсвен и пожизнен партократ.Приятел/съдружник на Симеон Кобургаотски, на Доган Османски,на Буш...Тои срина БСП РБ и вече е политически труп.Разчитах на тебе слбед статията ти в Дума като елтернатива на Станишев,като лидер които ще спаси БСП и РБ.Ти имаш достатъчно знания и авторитет като учен и не разрам защо стъпваш в тресавище.С това статията ги губи доверието на тези към които е адресирана.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор