Йордан Костурков е белетрист, преводач и университетски преподавател по английска и американска литература в ПУ „Паисий Хилендарски”. Автор е на шест сборника с разкази и новели („Малка е Троя”, „Без условности”, „На другия бряг”, „Откриването на сезона”, „Носталгия. Разкази, т. ІV, „Добри момчета, лоши момичета”), два сборника с литературни портрети „Новини от миналия век” и „Тайният живот на великите английски писатели”, както и „Настолна книга за писатели и читатели”. Превел е романи на Гор Видал, Норман Мейлър, Синтия Озик, Лорънс Стърн, Джером К. Джером, Ричард Хюз, Оливия Манинг, Мюриъл Спарк и др. Член е на български и международни академични, творчески и професионални организации, стипендиант е на Комисия „Фулбрайт” и член на Колегиума на Залцбургския международен семинар.

ДВУБОЙ

Брой 9 Септември 2009
Сънувах, че сме станали странстващи рицари. Нямахме свои оръженосци, но определено бяхме от добрите рицари, някои им викат „бели", други - кавалери, още повече че бяхме и на коне, и затова имахме и врагове - главно „черните" рицари, тевтонци, маджарските витязи от ордена на Свети Георги. Това бяха някакви други рицари, но ще можете да научите нещо повече за тях малко по-късно. Те просто бяха лоши хора и вършеха какви ли не гадории, без някаква ясна причина, така се бяха родили, лоши. Просто, като навсякъде, има такива кланове. Освен това има и зелени рицари, но не знам много за тях. Така или иначе обаче, рицарите са си рицари, и това си е така.

Всъщност сънувах, по-точно, че се налага да се дуелираме с тези лоши рицари. Не на някакъв турнир. Ние бяхме трима странстващи рицари, заедно ходехме, имахме поставена някаква важна задача, трябваше да направим пак нещо добро. Tria iuncta in uno, може да се каже и за нас, „три в едно". Онези обаче, с които се наложи да се дуелираме, бяха много по-опитни от нас. Помня, че преди да почне дуелът, се простихме. После се и прекръстихме. Май вървеше натам, че повече нямаше да се видим.

Ето как започна всичко. Яздехме си ние, тримата странстващи рицари, на конете си, добри коне, издръжливи, послушни, също като нас. Нашият предводител ни беше предупредил, че е възможно да се срещнем с лошите. И досега ми е трудно да ги опиша точно какви бяха...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор