ПОХВАЛНО СЛОВО ЗА ТЕАТЪРА

Брой 9 Септември 2009
Световноизвестен полски театрален критик, теоретик, есеист и преводач. Произхожда от еврейско семейство от Варшава, приело католицизма през годините на войната. Завършил Варшавския университет, професор в него от 1949 г. През 50-те години става известен с изследванията си върху драматургията на Шекспир и античната гръцка драма. Не приема официалната идеология и пише срещу нея. Принуден да емигрира, той се установява през 1969 г. в САЩ, преподава в университетите в Бъркли и Йейл. Канен е като гост-професор в редица университети на Западна Европа през 70-те и 80-те години. През 1978 г. получава американско гражданство.

Сред най-значителните му и превеждани трудове са: „Шекспир днес", „Японският театър", „Гръцката трагедия", „Есета върху литературата и театъра", „Кантор" и „Гротовски". Превел е съчинения на Сартр, Дидро и Молиер.
* * *

Границите на театъра днес са много неясни. Това, което наричаме "шоу" и "спектакъл", е нещо съвсем различно. Операта, която по мое време бе един доста конвенционален жанр, с точна схема и като че ли без перспективи, сега усилено се театрализира, особено на Запад. Реформата в театъра днес - т. е. синтезът между танц, музика, живопис, светлина - всъщност идва от операта, която бе открита преди четири столетия във Флоренция в салона на графовете Барди... Освен това се развиха: жанрът уан мен шоу, рециталът, пантомимата, кукленият...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор