ДИГИТАЛИЗАЦИЯ НА НЕРАВЕНСТВОТО

Брой 10 Октомври 2009
Неравенството е традиционен проблем на политиката и политическата философия, а различните идеологии се различават по вижданията по този въпрос. Една от отличителните особености на глобализиращите се и дигитализиращи се общества от последните няколко десетилетия е по-ускореното от всякога в историята нарастване на социално-икономическите неравенства, както вътре в държавите, така и между държавите.

В 1800 година богатите държави са произвеждали 44 на сто от световния БВП. По БВП на човек от населението различието между САЩ и Китай е 1,2 пъти, а между САЩ и Индия 1,4 пъти. За две столетия тези разлики стават - между САЩ и Китай 15,4 пъти, а между САЩ и Индия 21,7 пъти. Отношението между средните доходи в 20% най-богати и 20% най-бедни държави в света нараства от 9 на 1 в края на ХІХ век към над 60 към 1 през 90-те години на ХХ век. Средното семейство в САЩ е било 60 пъти по-богато от средното семейство в Етиопия. От 1950 г. процентът на населението, живеещо в бедни държави, се е увеличил с 250 на сто, а този в богати държави - с по-малко от 50 на сто. Колкото повече икономиките се основават на знанието и информацията, толкова по-бързо нараства неравенството.

“’Дигиталното разделение" заплашва да задълбочи и без това широката пропаст между богатите и бедните, вътре в държавите и между тях. Залозите наистина са високи. Навременният достъп до новини и информация може...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 красимир 2009-11-09 16:32
Богатите винаги са били общественици.Частната собственост е противоречива - с частен и обществен характер.Законово е частна, но морално и фактически е обществена. КОГАТО ЧАСТНИКА ВЪРТИ ИЛИ ВКАРВА В КРЪГООБОРОТ собственоста, то той работи за обществото. А когато само консумира, то тогава той е частник. Затова правителството трябва да стимулира частника да върти собствеността си.А държавната собственост ражда БЮРОКРАЦИЯ.Затова комунизма е неправилно общество.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор