През 1920 г. големият английски писател Херберт Уелс посещава Русия. За своите преживявания, срещи и разговори тогава той разказва в своята книга „Россия во мгле”. Уелс е имал своите основания да избере това заглавие на книгата си. Русия е в небивало тежка криза, нейното бъдеще е неясно, тя е в мъгла.
Но дали и сега Русия не е в мъгла? Днес тя изживява криза, съпоставима с кризата от ония времена. Срината е социалистическата система, утвърждава се капитализмът с всички характерни за него черти. Обществото е дълбоко поляризирано. На единия полюс са много богатите, на другия полюс - много бедните. Поляризирани са и мненията по този въпрос. Статията на Сергей Батчиков „Бедността в Русия и нейните създатели” (Бедность в России и ее авторы),която предлагаме на вниманието на читателите на „Ново време”, застъпва становища, които вероятно не за всички са приемливи. Но те във всички случаи наистина заслужават нашето внимание.
Статията може да бъде намерена в сайта rus-crisis.ru
Превод и бележка: Велко Вълканов

БЕДНОСТТА В РУСИЯ И НЕЙНИТЕ СЪЗДАТЕЛИ

Брой 10 Октомври 2009
В.„Завтра”

Напоследък се наблюдават трескави опити да се реанимира образът на радикалните неолиберални реформатори от първата вълна. От небитието измъкнаха дори политическия труп на Гайдар, съобщават за чудесното възобновяване на неговото вегетиране – ту той ще разкаже за „добрите дела” в началото на деветдесетте в „Школата за злословие”, ту заедно с Познер ще поиздевателстват над здравия смисъл във „Времена”. Отново започна да се мярка по екраните и Немцов със спомени как реформаторите са „спасявали” страната.

Следвайки заветите на Гьобелс и на своите духовни бащи троцкистите, тази публика пуска в ефира една съвършено нагла лъжа. Бялото се представя за черно, черното – за бяло. Измама и подмяна буквално във всяка дума, във всяка фраза. Изведнъж пак започнаха да ни убеждават, че Гайдар е „спасителят на Русия”. Той в труден за Русия момент напрегнал бил своя могъщ мозък и намерил изход в безизходната иначе икономическа ситуация, в която са натикали Русия злите болшевики с тяхната индустриализация и научно-технически прогрес.

Какъв е наистина техният „изход”? Осигурил е увеличаване на производителността на труда? Или може би е подобрил благосъстоянието на населението? Или пък е осигурил технологически бум и модернизация на икономиката? Гайдар и цялата тази клика изпълняваше геополитическата задача по разрушаване...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Савов 2009-10-26 06:37
лумпените до и след 1989 са найжестоките експроприатори на трудовия народ
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор