Изправяте се пред 21-инчовия си екран и виете за Америка и демокрацията. Няма Америка, няма демокрация. Има само IBM и ITT, AT&T и DuPont, Dow, Union Carbine и Exxon. Това са нациите на света днес. За какво мислите, че си говорят руснаците на техните държавни конгреси? За Карл Маркс? Изваждат своите линейни програмни графики, статистически решения, теории, мини-макс решения и изчисляват вероятността „цена-разходи” на своите транзакции, инвестиции, като нас. Вече не живеем в свят на нации и идеологии. Светът е сборище от корпорации, неуморно направлявани от незаглушимите закони на бизнеса. Светът е бизнес.

„Network”, MGM, 1976

ПО ПЪТЯ КЪМ СВЕТОВНАТА КРИЗА

Брой 10 Октомври 2009
Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве.
Кришнамурти

Кризата е криза на съзнанието. Криза, която вече не може да приема остарелите норми, остарелите модели, древните традиции. С оглед на днешния свят с всичкото страдание, конфликти, унищожителна бруталност, агресия и т. н. Човекa не се е променил. Все така брутален, груб, агресивен, присвояващ, състезаващ се. И си е изградил общество по тези правила. Обществото днес е съставено от редица институции - политически, правни, религиозни институции. До институциите на социалната класа, познатите ценности и професионалната специализация. Очевидно е задълбоченото влияние на тези традиционализирани структури за оформяне на нашите разбирания и перспективи. И все пак, от всички социални институции, в които сме родени, насочвани, и са ни втълпявани... няма друга система, така приемана и неосъзната, като монетарната система. Приемаща почти религиозни размери, установената монетарна институция е една от най-неоспорваните форми на доверие. Как се създават парите, правилата, по които се управляват и как те влияят на обществото остават незабелязани за мнозинството от населението. В свят, където 1% от населението притежава 40% от богатствата. Където 34 000 деца умират всеки ден от бедност и предотвратими болести и където 50% от световното население живее с по-малко от 2долара на ден......


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 красимир 2009-10-13 19:10
Като контра на тази статия в която правдиво се казва че ще се получи банкрут на финансовата система и ще се получи финансов колапс, то Бог си знае работата и лично поема контролирането на финансовата система, и когато същата се стабилизира, ще се получи институция, от хора одобрени от Бог, които ще ръководят финансовата система, и пак няма да се получи колапс , а ще се получи Божието царство на справедливостта и доброто. Или Божие царство на земята. Христос е правил небесно Божие царство, Святия дух - земно Божие царство.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор