ДЖОРДЖО ДЕ КИРИКО Е ПОЕТ, КОЙТО РИСУВА КАРТИНИ В СТИХОВЕ...

Брой 10 Октомври 2009
Кирико е поет, който се изразява чрез картините си, като приспособява истинското италианско изкуство към лъжливото правдоподобие.

Неговите открития са откритията на истински поет. Аз мисля, че той само ще изгуби, ако продължи да търси в живописта. Неговото място е по-скоро в поезията.

Като четете тези бележки, моля ви, не смесвайте живописта, създавана от поетите, с литературните „животоописания” – това бедствие, което няма ни най-малко отношение към казаното от мен сега.
Пикасо е художник, който рисува поеми. Кирико е поет, който рисува картини в стихове..

Снизходителността на четящата публика към поезията може да се обясни с факта, че поезията задълго е била считана за синоним на измислицата.

От Бодлер насам стиховете станаха подозрителни. И недоверието на публиката започна да расте, след като тя разбра, че зад безобидната външност на тази измислица се крие суровата истина.

Погледнат отгоре, човекът, падащ от прозореца, става все по-малък, докато накрая не се превърне в кукла, проснала се на земята.

Човекът, потеглил към далечината, сякаш пада в забавен каданс, но не се разбива, а се пръсва като облак в небето.
Всъщност всички перспективи при Кирико са падания.

Картината на катастрофата, която ни се случва да видим по пътя, ни поразява силно – застинала скорост, безмълвен вик (а не безмълвие...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор