РАВНОСМЕТКАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕХОД

Брой 11 Ноември 2009
Навършиха се две десетилетия от началото на „големите промени“, както ги наричахме дълго време. На 10 ноември 1989 г. за изненада на огромното мнозинство българи на пленум на ЦК на управлявалата в продължение на 45 години БКП е гласувана оставката на нейния генерален секретар Тодор Живков. От този момент започват дълбоките преобразования в българското общество, наречени „български преход“. На 1 януари 2007 г. с голямо тържество в присъствието на председателя на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу България обявява присъединяването си към Европейския съюз. Става реалност мечтата на българите да бъдат част от богатия и развит европейски Запад. Между тези две събития е заключена цяла епоха от съвременното развитие на България, която може да бъде наречена по различен начин: „път към демокрация“, „завръщане в Европа“, „придвижване от Изток на Запад“, „прощаване с комунизма“, „разграждане на системата“ и др.

Последната от споменатите дати — 1 януари 2007 г., се очакваше като жадуван край на дългия път, след който животът автоматично трябваше да стане по-богат и хубав. Тези очаквания са нереалистични, но приемането на България в ЕС наистина бележи края на най-важния етап от структурните реформи в България. Целта на започналите промени на 10 ноември 1989 г. е господстващата дотогава система на държавен социализъм от съветски тип да се замени с парламентарна демокрация...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #3 читател 2009-12-05 12:43
БАЕВА Е ПРОПУСНАЛА ДА СПОМЕНЕ, чЕ ВЕДНАГА НИ УДАРИ СВЕТОВНАТА ИКОНОМИчЕСКА КРИЗА, ЗАКОНОМЕРНА ПРИ КАПИТАЛИЗМА, КЯТО ОщЕ ПОВЕчЕ ПОКАЗА НА НАРОДА, чЕ ПРХОДЪТ Е НАЙ-ОБИКНОВЕНА РЕСТАВРАЦИЯ. иНАчЕ ВСИчКИ ИКОНОМИчЕСКИ И ПОЛИТИчЕСКИ ОБЯСНЕНИЯ СА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ. ЗАщО КИТАЙ И КУБА НЕ СЕ ПОДДАДОХА НА ГОРБАчОВАТА ПЕРЕПЕРАСТРОЙКА . и СА ПО-ДОБРЕ ОТ НАС, НЕ ПОСТРАДОХА ОТ СВЕТОВНАТА КРИЗА.
Цитиране
 
 
0 #2 Krasimir_Lazarov12 2009-11-23 09:57
Ние преминаваме към капитализъм, а обществата в САЩ и ЕС преминават към глобален конкурентен капитализъм. САЩ и ЕС преминават, като скочат и правят салто от крака на крака - образно казано - а ние и руснаците, и от бившия соц. лагер трябва да направим салто и половина, като скочим от положение на челна стока, и се приземим на крака.Това е българския преход. Аз си мисля, че ние сме се приземили по корем, ако използваме терминологията на спортната гимнастика.
Цитиране
 
 
0 #1 игнатон 2009-11-20 16:45
по същество при прехода господството на кликата лумпени узурпирали власта в НРБ се транферира в такава на РБ пременил се илия пак в тия-същите мутри са на върха на пирамидата и ексхроприират и експботариат хората на наемния труд
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор