Професор, доктор на техническите науки. Автор е на около 160 научни публикации, от които 14 монографии в областта на системния анализ, изследване на операциите, кибернетиката, математическото моделиране. През последните години основните му теоретични интереси са насочени към научните проблеми на националната сигурност.

ЗА НЯКОИ ВОЕННИ ПРОБЛЕМИ НА БЪЛГАРИЯ

Брой 12 Декември 2009
На 11.06.2009 г. във в. „Земя“ е публикувано голямо интервю с проф. Димитър Йончев под многозначителното заглавие „Щом няма военна стратегия и доктрина, новият закон е заблуда за гражданите“. Причините да се обърна и да коментирам тази статия са две: засяга фундаментални въпроси на военната политика, които дълго време стоят встрани от общественото и научно внимание; и показва възможния начин и подход за изследване на повдигнатите въпроси.

Статията е навременна и полезна, особено като се имат предвид новото правителство и новият министър на отбраната. Тя нагледно показва дълбокото философско, познавателно, аналитично тресавище, в което са съвременните „строители“ на Българската армия (БА), обърканият българо-американски понятиен апарат, липсата на елементарна армейска култура, деформираните представи за ръководене и управляване на армията (според новия закон министърът ръководел чрез актове ?!). Тъй като познавам отдавна проф. Йончев, съм умерено изненадан, че и той често попада в плен на битуващите отвратителни съвременни военни представи. Ще посоча няколко примера, като се опитам да обясня за какво става дума.

В началото на статията проф. Йончев, визирайки новоприетия закон, казва: „Този закон запазва добри неща, които въведохме веднага след промените. Тогава сменихме философията на закона, според коя­то военнослужещият не е по-различен...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #7 profile 2018-10-31 09:41
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

utamu.ac.ug/.../...
Цитиране
 
 
0 #6 Фидан Николов 2010-01-15 12:01
БНА е срината както и икономиката,инф раструктурата,н адстроиката на страната.Никога България не е претъпрявалатак ива тотални поражения както след 1989 от собсвените си парламенти президенти и правитества.
Цитиране
 
 
0 #5 Така е 2010-01-10 17:27
Чугун е прав. Аман ог мракобеси! Прочее, полковникът къде е професор?
Цитиране
 
 
0 #4 Чугун Чугунов 2010-01-07 14:04
Представите на ор полковник Гиндев за армията и военното дело за застинали на сакралната дата 5 март 1953, след която, според него, светът произвежда само недомислици....
Цитиране
 
 
0 #3 красимир 2009-12-30 16:27
Аз не искам да коментирам Българската армия. Имах честта да служа като матрос във флота. Там гъмжеше от "солове", хора на мичманите и хора на различни офицери. Тях правеха старши матроси и старшини.Най - добрите и съвестните матроси биваха най - жестоко гонени от началствата, а просперираха угодниците, кото "пееха", доносничаха. Слушал съм че в българската армия до 1945 година са издигали най - кадърните. По мое време не беше така. Сигурно подобно е било положението при офицерите и генералитета. Във флота беше като в руската армия и флот. "Дедовщинат а" или "старите" гонеха младите и младите от новия набор чакаха да станат и те "стари", за да гонят на свой ред младите. В бившата българска армия до 1945 година не е имало такива неща.А военните победи за България са само от старата армия. Нека професор Гиндев да не плачи за комунистическат а армия от съветски тип.
Цитиране
 
 
0 #2 ЖЕлЮ ЖЕлЕЗОВ 2009-12-28 23:50
Посрещам публикациите на проф. Гиндев с голям итерес. Особено ценно е двутомното му произведение "ВЕКЪТ НА СТАЛИН" Прекрасна е и тази статия, но наред с отчайващото състояние на нещага е потребно да прозвучават и оптимистични нотки, макар и под сурдинка. А възгледите на проф. Д.йончев заслужават далеч по остра критика.
Цитиране
 
 
0 #1 Ботев 2009-12-19 15:55
лквидирането на българската национална икономика образование култура суверенитет армия е дело на самоцвания елит от преди и след 1989 начело с БКП/БСП НДСВ ДПС СДС РБ е на дъното на блато с крокодили и алигатори и с драматична перспектива
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор