Иван Аладжов е завършил международно право в Лайпциг. Има следдипломна квалификация във Виена и Хановер, специализация в областта на търговското право. Защитава докторат по право към Хановерския университет. Издава в Германия две книги в областта на корпоративното право. Автор на поредица от статии в немските списания „Икономика и право в Източна Европа“, „Източноевропейско право“ и „Годишник на източното право“.

ПУБЛИЧНО-ЧАСТНОТО ПАРТНЬОРСТВО - ПАНАЦЕЯ ИЛИ КАТАСТРОФА

Брой 1 Януари 2010
От няколко години в общественото пространство все по-често срещаме понятието „публично-частно-партньорство“ - ПЧП (на англ.: Public Private Partnership - PPP). Този модел за икономическо развитие се представя от високо хонорувани западни консултанти (на които пригласят повече или по-малко запознати политици и чиновници) едва ли не като панацея за решаване на острите финансови проблеми на обществения сектор. Но какво точно се крие зад това ново словосъчетание?


Как действа предлаганият модел и кои са неговите особености?


Институтът „публично-частно партньорство“ е въведен за първи път във Великобритания през втората половина на 90-те години на миналия век, в апогея на неолиберализма, от социалдемократическия екип на Тони Блеър и финансовия министър Гордън Браун. Най-общо казано, ПЧП представлява омекотен вариант за по-нататъшна приватизация на обществения сектор в икономиката, след катастрофалния крах на тоталното раздържавяване, проведено през 80-те години от консерваторските правителства на Маргарет Тачър и Джон Мейджър. Хибридната форма „публично-частно партньорство“ има за цел да създаде нови възможности за проникване на частен капитал в публични стопански сфери с висока за него доходност.


ПЧП не представлява приватизация в класическия смисъл на думата, защото общественият сектор формално запазва собствеността...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор