Авторът е доцент, доктор по икономика. Бил е преподавател в различни висши учебни заведения. Има три издадени книги: „Елитност в професията“, „Елитарни теории за развитието на обществото“, „Умеете ли да се държите в обществото“, както и учебник по икономика на труда за студентите от Нов български университет. В периодичния и научния печат има над 4500 публикации.

ЗАЩО НЕ УСПЯХМЕ ДА ВЪВЕДЕМ ХУМАНЕН КАПИТАЛИЗЪМ У НАС

Брой 3 Март 2010
При зараждането и първоначалното развитие на капитализма в Англия, Германия и Франция той е бил основан на хищническата експлоатация на труда на наемните работници. При 12-часов работен ден на тях им се е плащало колкото да си купят хляб, дрехи и обувки. Постепенно пролетариатът се обединява и самоорганизира и така постига 8-часов работен ден с прилично заплащане.


Най-голяма роля в това отношение изиграват синдикатите, а впоследствие работническите и социалистическите партии. След Втората световна война част от Европа е завладяна дори от комунистически идеи. Това се отнася не само до страните, които според споразумението между Сталин, Рузвелт и Чърчил са определени да попаднат в сферата на влияние на Съветския съюз. Така например в Италия през януари 1944 г. е създадена социална република, която съществува до октомври 1946 г. и фактически е управлявана от комунистите. Във Франция най-многочислената партия е комунистическата и тя оказва огромно влияние върху обществено-политическите процеси в страната. Единствено поради много високия авторитет на генерал Де Гол там комунистите не успяват да станат управляващи, но в първите следвоенни правителства те имат свои представители, а в парламента присъствието им е внушително.


Разтревожени от това положение, САЩ, но с участието и на Великобритания, предприемат решителни мерки. Създава...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #6 Иванов 2010-04-18 11:42
Няма хуманен капитализъм. Няма "недоразвит а демокрация". Капитализмът не може да има човешко лице, щом се основава на егоизма и конкуренцията.При капитализма обществото е зло, носещо нещастия на хората, създаващо драстични неравенства.
Цитиране
 
 
0 #5 проф.д-р Игнатов 2010-04-11 16:02
при такъв наследствен и пожизнен партократен псевдоелит от тулупи паразити кърлежи не е възможно хуманно обшество-нито социалистическо нито капиталистическ оНе случайно България е на последно место в Европа и не може да се отлепи от дъното.Страната от десетлетия е мащеха за мнозинството и кърмилница за малцинството.Не случайно само България не можа сама да се освободи от османското и западноевропейс кото иго и сега е превърната в колония в плацдарм на световния финансов капитал-до и след 1989 българския народ се намира под диктатура-на номенклатурата, на олигархическия капитал.Самоотърсването от отровната плесен ще разщкриеътя за изграождане на хуманно общество като това вДания Норвмегия Швеция Финландия и други страни
Цитиране
 
 
0 #4 ЖЕЛЮ ЖЕЛЕЗОВ 2010-04-01 23:45
Доста отдавна Списанието не е публикувало подобни примитивни статии. Чудя се как списание като НОВО ВРЕМЕ, може би единственото сериозно теоретично издание сред морето от пошлост, може да замърси страниците си с подобни писания. "Хуманен капитализъм" е нонсенс. Обяснимо и простимо е един апологет на капитализма да го нарича хуманен, но за човек с леви убеждения, за какъвто се мисли г. Съев, това е недопустимо, защото е кощунствено.
Цитиране
 
 
0 #3 Иванов 2010-04-01 17:03
Хуманен капитализъм никога не е имало, няма и днес.Не гледайте само бившите колониални метрополии в Европа, които в битката със социалистическа та общност правига отстъпки на работниците, за да избегнат революцията. Войните, които и преди, и днес водят големите капиталистическ и държави, не говорят за хуманизъм. А какво да говорим за отношението към африканските и латиноамериканс ките страни. Истински хуманизъм предлага социализмът. И българите го осъзнават, сравнявайки го с "демократич ния капитализъм".
Цитиране
 
 
0 #2 Зайков 2010-03-29 17:20
Не можахте, защото трябваше да се налапате. А докато лапахте, капитализмът ви беше съвсем хуманен - особено, когато управлявахте. Сега, като дойде ББ, изведнъж капитализмът станал нехуманен. Ами заради вас и партийката ви е такъв!
Цитиране
 
 
0 #1 xyz 2010-03-28 13:56
Защото капитализма по-принцип е НЕМОРАЛЕН, затова и у нас той априори НЕ може да е морален, той тук просте е още по-гаден и аморален от в другите страни.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови