Литературен критик и историк на българската литература. Интересите му са насочени към социално-политическите идеи в литературата от Възраждането до наши дни. Автор е на книгите „Творци и слово“, „Човекът в словото“ и „Съвестта на думите“, както и на много студии, статии и рецензии.

ДЪРЖАВАТА В БЪЛГАРИЯ

Брой 3 Март 2010
Във всяка държава държавата е различна. Нейният облик и същност зависят от много обстоятелства. Тя се изгражда, колкото и еднаква да е в модерната и постмодерната епоха, особено в Европа, по специфични за всяка нация и държава особености и се проявява различно от другите. Перифразирайки популярната сентенция, всяка нация заслужава държавата си.


Но какво е държавата? Най-трудни са отговорите на подобни лесни, дори и нелепи въпроси. Отговорът не е никак лесен, защото в него се крият всички особености на националния дух и националната история, отношението на другите нации и държави (особено на т.нар. велики) към нея, принадлежността ѝ към етническо семейство или военно-политически блок, регион, зависимости от традиции, географски и политически условия. Във всеки случай обаче държавата е политическа организация, в която са обединени (доброволно или насилствено) хора за общо спасение и сигурност, за да получат от нея права и задължения, гаранции за съществуването си, прехрана, работа и жилище, защита от нападение и произвол от страна на други хора и т.н.

Държавата се разполага в определени граници, но всъщност е невидима, защото не е само територия, а включва комплекс от институти и институции, политически и законодателни механизми, които не позволяват своеволия и нарушаване на нормите. Не е задължително по улиците да се разхождат постоянно...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #6 Колев 2010-05-04 19:02
Държавата ни е загубена, но за това са винавни великите сили, които винаги са ни мачкали. Свободна държава може да има единствено в съюз с Русия и по модела на Николай Данилевски.
Цитиране
 
 
0 #5 Красимир 2010-04-16 19:55
Държавата според Макс Вебер, е въоръжена организация от хора, която създава правилата, законите и реда, чрез законодателна власт, изпълнява ги, чрез изпълнителна власт и осъжда и наказва, тези хора, които не спазват правилата и законите, чрез съдебната власт. Тя се издържа чрез данъци от икономическото общество, като води хуманна политика и политика за безплатно образование и здравеопазване и конкуренция,кат о лява политика. Естествено има и дясна политика на минимална намеса в работите на икономическото общество. Това става, чрез бюджета на държавата. Мисля, че това е точното определение за държава в съвременния конкурентен глобален капитализъм, който се налага сега в обществото.
Цитиране
 
 
0 #4 Забунов 2010-04-11 16:07
егати българската държава-кормилница на наследдствени и пожизнени властодържци търтеи корупяни мафиоти компрадори нагли циркаджии Тази държава е разкапана и корито за лапане на ненаситните свине
Цитиране
 
 
0 #3 Коментар 2010-03-29 09:39
Автора е смесил твърде различни теории за държавата на едно място.Мисля, че е по-уместно теориите да се разглеждат по-прецизно и систематично и в техния историко-политически контекст на възникване.Изборът на правилна теория за държавата е твърде наситена с емоции. Мисля, че все пак и Третата българска държава е раждала добри държавници и велики умове.
Цитиране
 
 
0 #2 Петров 2010-03-28 19:10
Проблемът е сложен и многообразен и аз не съм срещал други подобни изследвания върху характера на българската държава. Философски изследвания, а не юридически. Авторът разсъждава интересно и мъдро. И има прозрения.
Цитиране
 
 
0 #1 Каква държава? 2010-03-28 14:02
Това грозно творение тук е сбирщина от егоистични частноправни интереси!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови